2005-05-13

Borgerlig finansminister

Johan Schück i DN föreslog Urban Bäckström som finansminister i en borgerlig regering och nu har Dagens Industri kollat vad näringslivet tycker om det, och de verkar mycket positiva.

Bäckström vore ett utmärkt val, men jag håller fortfarande på Klas Eklund, chefekonom på SEB.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Bäckström vore toppen, han har hållit en rak, rakryggad, konsekvent linje genom hela sin karriär. Han har också förtjänstfullt varit riksbankchef under s-regeringar och klarat att göra det (trots de uppenbara extra påfrestningar sådant innebär). Jag tycker att han vore ett utmärkt val.

Klas Eklund är ju både fd Trotskist och fd Sosse. Jag tycker att han idag verkar avsevärt klokare. Men det är väl inte egenskap av sosse-alibi han skulle vara med. Jag har alltid svårare med folk söker det bästa valet att vara språngbräda för deras fortsatta väg.

Av samma skäl skulle helst inte Carl B Hamilton (fp, Handels). Han är säkert duglig, men jag tror inte att han kan hålla en rak kurs när det är gropigt och blåser från många olika håll hela tiden. Något jag dock tror om Urban Bäkström. Jag tro inte han måste titta på hur omgivningen ser ut just för tillfället för att avgöra rätt kurs.

Bra principer är alltid bättre än ett känsligt blött finger i luften.

Alicio sa...

Klas Eklund? Vet inte om jag delar hans vision. Enligt vad jag vet är han dessutom socialdemokrat, men du har rätt i att han ska dömas för sina bedrifter, även i SEB.

Peter Björkman sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Peter Björkman sa...

En monetarist skall vara hårt fastsurrad vid masten. Bäckström och Eklund är fina val.

De lär inte gå sina egen vägar. Ingen frihetlig liberalism där inte!

Anonym sa...

Klas Eklund är mycket riktigt socialdemokrat.
Det roliga var att när han var hos Ortmark på TV8 och gjorde deras frågeformulär, som de använder för att se hur deras åsikter överensstämmer med de olika partierna, så visade det sig att hans åsikter stämde klart bättre med de borgerliga partierna än med (s). Vi som har läst hans kommentarer om ekonomin som han skriver som SEB´s chefsekonom är inte förvånade.

Samma sak har förövrigt hänt andra sossar hos Ortmark, jag har dock aldrig sett ngn borgerlig som har visat sig vara sosse.

Mathias Sundin sa...

Visst är Eklund sosse, men bara till beteckningen. Åsiktsmässigt står han till höger. Förutom erfarenhet både från finansdepartemtet och näringslivet så är han en duktig pedagog. Är det något som behövs på den posten är det just den egenskapen, att kunna förklara krångliga ekonomiska saker på ett enkelt sätt.

Jag skulle föredra att den borgerliga finansministern inte vore från något av partierna. Eftersom det är fyra partier vill de gärna ha igenom sina frågor, då är det inte bra om finansministern tillhör något av partierna.