2005-04-03

Varför kommer de undan?

Just nu sitter jag och skriver på min nya dator. Så skönt med ny dator. Inte fullproppad med massa skit.

Hur som helst.

Expressen har uppmärksammat att kvinnliga generaldirektörer inte bara är ett sällsynt släkte, de tjänar betydligt mindre än sina manliga kollegor. Ingen som är förvånad över det antar jag.

Men det som fascinerar mig är hur sossarna alltid kommer undan trots att de är direkt ansvariga. Att de kan klara sig ur situationer när det är svårt att visa på ett direkt samband det kan jag förstå. Som om man pratar allmänt om jämställdhet i Sverige. Det är svårt att lasta sossarna för allt det, även om de har en stor del av ansvaret.

Men när det gäller löner i statliga myndigheter och utnämnande av generaldirektörer, där är det en annan femma. Men ändå så klarar de sig genom att säga hur dåligt det är, och att det ska bli bättre. Men va fan då, ska bli bättre? Värför är det inte bättre? Är ni så inkompetenta att journalister måste tala om för er vad ni ska göra? Ni har styrt landet i snart 65 av drygt 70 år. Vadå ska bli bättre?

Men journalisterna släpper dom från kroken hela tiden, frågorna måste följas upp!

Intressant att läsa intervjun med Sven-Erik Österberg om just generaldirektörerna. Han får säga hur dåligt det är, att det måste bli bättre och att det faktiskt blir bättre. Men inte en enda knivig fråga där han ställs mot väggen.

"Kön ska inte påverka lönesättningen. Det är ett viktigt och prioriterat område för regeringen."

"Det finns mycket mer att göra."

"Där måste vi göra betydligt mer. Det finns inget försvar för att det är som det är."

Varför ställer inte journalisten lite frågor av typen:

Hur länge har det varit ett prioriterat område, och varför är det inte bättre? Är ni för inkomptenta för uppgiften? Kände ni till detta själva? (Om nej) Varför inte? Borde ni inte känna till sådana saker (Om ja) Varför är det då så dåligt? Måste journalister tala om för er hur landet ska skötas? Ni har styrt landet i 65 av de senaste 70 åren, varför har ingenting gjorts? Varför skulle vi tro på att det kommer hända något nu? Du sågar själv regeringens insats på det här området, kan man vara så dåliga och ändå styra detta land? Finns det fler områden som är prioriterade, som ni misslyckats med lika kapitalt?


Ställ dom mot väggen och tvinga dom att förklara sig. Det blir inte okej, bara för att man håller med om kritiken.

2 kommentarer:

Robsten sa...

Nu tror jag du slarvat lite här. Undersökningen är en, för att tala ren svenska, skitundersökning. Det nämns inget om anställningsår, eller meriter. När man gör en sådan här undersökning så måste man rensa för påverkande faktorer. Nu var det en kvällstidning som gjorde undersökningen. Även om det stämmer så har jag och de jag känner lite svårt att tycka synd om de kvinnliga cheferna som endast tjänar 69.000 i månaden jämfört med manliga chefer, 72.000 månaden.

Mathias Sundin sa...

Själva grejen är inte undersökningen i sig. Är den skit så borde väl Österberg försvara sig så, men han har naturligtvis inte kollat, utan kör med standardsvaren. Vi ska bli bättre, det kan bli bättre, vi tittar på det, vi prioriterar. Undersökningen var bara ett exempel på det jag försökte visa.