2005-04-20

Vad gör Persson?

Kanske är ni dödströtta på att läsa om Göran Persson och sossarnas framtid, hoppa då över detta och garva åt GB-skämten i nästa post.

Jag tippade att Pär Nuder skulle bli finansminister när få andra trodde det. Jag trodde det eftersom jag var övertygad om att Persson ville göra honom till statsminister.

Det tror jag fortfarande, men frågan är hur stark Perssons vilja är att det ska bli så. Det finns ett antal möjliga scenarier. Två stycken där chansen att få Nuder vald är ganska stor, och minst ett där den chansen är minimal.

Det första är att Persson avgår i höst, då finns det få om någon utmanare till Nuder. Dessutom kommer de flesta sossar att räkna med att de kommer förlora valet och kan isåfall peta Nuder lite senare under nästa mandatperiod när siffrorna inte har vänt. Margot har då nästan gjort klart sin tjänstgöring och Europa och kan hämtas hem.

Det andra är att Persson räknar med att han lyckas vinna valet, står stark inom partiet och kan utse sin efterträdare runt 2008.

Det tredje alternativet, det negativa för Nuder, är att Persson kör enligt alternativ två och sitter kvar över valet, men sossarna förlorar. Perssons makt minimeras och ingen kommer vilja ha tråkmånsen Nuder som är allierad med förloraren Persson.

Det bästa för Pär Nuder är om Persson avgår i höst. Chansen att sossarna vinner är inte så stor och Nuder kan möjligen efter en förlust hålla sig kvar hela nästa mandatperiod över ytterligare ett val, om opinionssiffrorna inte är alltför skakiga.

Mitt tips är att Persson sitter kvar över valet och oavsett utgång sen försöker få Nuder vald till sin efterträdare. Vinner sossarna valet är chansen stor, vinner de inte är den minimal.

Inga kommentarer: