2005-04-29

Oro hos republikanerna

National Journal har en rejäl genomgång av kandidaterna inför presidentvalet 2008 och stämningen i partierna. Trots att det är 33 månader kvar till primärvalet i New Hampshire så känns det redan spännande.

Känslan som verkar sprida sig inom republikanerna är att Hillary Rodham Clinton kommer bli väldigt svårt att hålla bort från Vita huset. De tycker själva att de har ett ganska blekt fält att ställa upp med mot henne och andra demokrater som John Kerry och John Edwards.

Just nu finns egentligen bara Rudy Giuliani och John McCain som riktigt kända namn som troligen ställer upp i valet. Men få tror att någon av dem kommer klara sig igenom primärvalen, eftersom de båda är alldeles för liberala för de republikanska kärnväljarna.

Många vill se lillebror guvernör Jeb Bush som kandidat, men han säger gång på gång att han inte ställer upp, och de flesta verkar tro honom.

För demokraterna verkar det troligt att vicepresidentkandidaten John Edwards ställer upp igen, han är ganska aktiv i New Hampshire redan. Även John Kerry jobbar för att hålla igång sin organisation och delar strategiskt ut pengar som blev över i kampanjen. Han kommer också kunna hjälpa till att kampanja mycket 2006 när flera senatorer är uppe för omval och därmed stärka banden till dessa och själv synas.

Jag har tidigare tippat att Howard Dean skulle ställa upp igen, men får kanske ta tillbaka det. Uppdraget att vara partiordförande som han blev för några månader sedan är på fyra år, och det verkar som de flesta brukar fullfölja den perioden. Ställer inte Dean upp är mitt tips Hillary Clinton och att hon får stryk av Rudy Giuliani, som lyckas ta sig igenom primärvalen genom att ändra sig lagom mycket åt höger i strategiska frågor som abort - det har han nämligen gjort tidigare. 1989 var i kampanjen mot abort, för att i slutet av den vara försiktigt för.

1 kommentar:

Robert Nordman sa...

För ett par månader sedan skulle jag nog kunnat gå in i spekulationerna också, men efter en väldigt fatal händelse vill jag vänta tills efter kongressvalen år 2006 med att säga någonting.
De interna striderna mellan olika typer av republikaner som pågår kan få oväntade följder då.
Förutom att vi kan få se en svängning bort från de mest högerkonservativa så kan vi få se ett stärkt Demokratiskt parti - och vilken variant av demokrater som då går hem är vad som kan ge en fingervisning om hur primärvalen går.

I Sverige har sossarna regerat sönder sig själva på tio år; i USA har republikanerna gjort det på lite kortare tid.