2005-04-04

Nytt parti - värdelöst namn

Nu verkar det äntligen bli så att ett feministiskt parti lanseras. Äntligen, för att vi nu slipper spekulationer om när det ska lanseras. Tyvärr finns det ingen partiledare ännu, så där kan spekulationerna fortsätta. Ebba Witt-Brattström avslöjade nyss också att det inte kommer bli en enda partiledare, så jag förmodar att det blir någon slags språkrörsmodell. Vill de ha en varvad lista med både höger och vänster så blir det väl förmodligen den uppdelningen bland de två partiledarna.

Jag har tidigare trott på att ett sånt här parti kommer ta sig in i riksdagen, men måste säga att jag blivit lite mer skeptisk sedan jag såg namnet - Feministiskt iniativ. Svårt att uttala, krångligt att stava (vilket bevisas av att jag stavade fel innan jag uppdaterade sidan). Värdelöst. Risken är att partiet hamnar lite uppe i det blå, fullt med kvinnor som forskat och läst sig blåa om feminism. Det tilltalar inte alltför många människor.

I övrigt är jag positiv till ett sånt här parti. Det behöver bli mer fokus på jämställdhet. Jag tror inte direkt partiet kommer uträtta så himla mycket, men det väcker de övriga partierna till liv och gör jämställdhet till en av de stora valfrågorna.

Det ska också bli intressant att se de första opinionsundersökningarna när partiet har börjat ta form. Hur det slår mot s, v och mp. Till att börja med, innan vi vet vad de egentligen står för, blir det nog vänsterpartiet som kommer ta mest stryk.

Inga kommentarer: