2005-04-12

Intressant diskussion uppseglande?

Det visar sig att ett dagis i Enskede arbetar enligt scientologirörelsens idéer och föräldrar mfl i området har reagerat. Jag har diskuterat frågan en del om det är rätt med olika typer av religiösa skolor och det är verkligen ingen lätt diskussion, hoppas den kan komma igång.

Nu ska jag iväg men hoppas kunna skriva lite senare.

6 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Den diskussionen ser jag fram emot utifrån min religionsvetarroll :)
Finns mycket både för och emot där, och det svåraste att tackla i frågan är att ha en differentiering mellan olika typer av upplägg på skolor/förskolor och att det (tyvärr, vill jag säga) blivit hårt knutet till de identitetspolitiska frågorna.
Sedan har vi ju detta med att Sverige är ett av få länder som reserverat sig mot föräldrarätten.
Mycket svåröverskådligt, och därför jättespännande att ta en tugga i.

Anonym sa...

skolor (självfallet med fler huvudmän än staten) bör få göra precis som de vill. nästan. ;) de enda (nåja, jag har säkert missat en del) rättesnörena de ska förväntas följa är dessa enligt min högst personliga åsikt:

de mänskliga rättigheterna
den gyllene regeln
personlig frihet
respekt
tolerans
tålamod
kärlek
omtanke
nyfikenhet
kritiskt ifrågasättande
kunskap
visdom

dessa universella värderingar borde kunna fungera som en minsta gemensamma nämnare för alla civiliserade religioner och livsåskådningar, och de totalitära frälsningsvarianterna blir då diskvalificerade från inflytande över våra barn.

Henrik Alexandersson skrev ett bra inlägg i samma anda för ett tag sen.

http://www.henrik-alexandersson.se/blogarkiv/mtrl0502a/0502.html#050225a

Robert Nordman sa...

Egentligen håller jag till stor del med dig, Snöfallet, men nu är jag på diskussionshumör, så här kommer lite petande:
Har svårt att se hur tålamod, kärlek, omtanke, nyfikenhet, kunskap och visdom skulle kunna vara rättesnören. Något som skall strävas efter att väckas hos människor och generella mål: Ja.

Bara för att hålla diskussion igång, skall inte tolkas som något typiskt "kan du definiera..."-inlägg :)

Anonym sa...

Är scientologi ens en religion i vanlig bemärkelse?
Det finns del intressant på:
http://www.clambake.org/

Robert Nordman sa...

Anonymous:
Där måste jag tyvärr kliva in med en "definiera?"-fråga.
Det är ohyggligt svårt att beskriva vad som kännetecknar religion på ett sådant sätt att det täcker alla de livsåskådningar som vi, vanligen, kallar just religioner. Enklaste exempelet är frågan om tro på en eller flera gudar som "det högsta väsendet" och en frälsningslära. I buddhismen finns egentligen inte en syn på gudar som högsta väsenden; i den mån man överhuvudtaget talar om gudar uppfattas de som "vilka som helst" eftersom även de har samma mål som människan. Det är, återigen med buddhismen som exempel, ohyggligt svårt att jämföra den formen av frälsning (att upphöra att existera) med en judisk-kristen frälsning (att leva för evigt).
Men framförallt är det svårt att mellan olika religioner jämföra vad som är relevant, vad som är av vikt när man skall söka sätta samman en lista över kännetecken för en religion. Några fokuserar mest på en "annan-värld" medan andra fokuserar helt på denna värld.
Och så vidare :)

Anonym sa...

till robert

hehe, jag förstår att ämnet ligger dig varmt om hjärtat och tackar för tillfället att filosofera en stund.

jag ser mig själv som 'icke-våldsfundamentalist'. så till den milda grad att jag är kluven till huruvida skjutvapen bör vara licensfritt tillgängliga, även om jag inser att även de följer den svarta marknadens dynamik. precis som droger och prostitution, vilka jag anser bör legaliseras (med åldersgräns). skälet är att skjutvapen uteslutande används till våld och tvång, förutom jakt (prickskytte ser jag inte som ett giltigt argument för att tillåta grovkalibriga sorter), men eftersom jag är allergisk mot förbud blir jag sittande på staketet ett tag till i den frågan. =) utgångspunkten i mitt tänkande är alltså liberalismens grundbult - inskränk inte andras frihet sålänge de inte inskränker din - och den mindre defensivt formulerade gyllene regeln, som egentligen säger samma sak - behandla andra som du själv vill bli behandlad.

det är väl mest tack vare den lilla nyanseringen de flummigare visionära värderingarna kommer in i bilden, för att jag tycker de är beundransvärda, icke våldsamma egenskaper att sikta efter. sen kan det faktumet att jag har lyssnat mycket på Svenska Akademien och generalens kärleksvurmande på sistone ha en hel del med saken att göra oxå. ;) kort sagt tycker jag att det behövs mer än bara regler i tillvaron för att undvika desillusion och befrämja livsglädje. en sorts basic upplysnings- och livsnjutarfilosofi. och din distinktion mellan negativa rättigheter och mål har jag absolut inga invändningar mot, den är helt korrekt. men jag tycker likväl att de bör integreras tätt som eftersträvansvärda attribut och principer i vårt skolväsende, och brukar därför klumpa ihop dem för enkelhets skull.

med det sagt är jag dock långt ifrån pacifist eftersom jag håller rätten till självförsvar högt, och njuter av en hel del adrenalinframkallande och mindre fridfulla sysselsättningar. typ skoningslös metalmusik, brutala onlinespel, skräckfilmer och en runda paintball då och då. MC och skidor är de mindre våldsförknippade men potentiellt betydligt farligare varianterna. men ack så ljuvliga. =) hälsosamma ventiler för vår naturliga, inneboende grottmänniska är av yttersta vikt i mitt tycke, så att vi slipper bli frustrerade och våldsamma på riktigt.

men när det gäller religioner har jag tyvärr inte hittat nån som passar mig, utan plockar visdom lite här och där. paket(bort)förklaringar är inget för mig, och jag har som synes svårt för människor som vill göra gällande att de står över en, om man inte delar deras syn på saker och ting. de österländska varianterna tilltalar mig följdaktligen mer än de monoteistiska.

människor får givetvis tro (på) vad de vill - en gud, flera gudar, förfäders andar eller inget alls -, men ett anspråkslöst och nödvändigt krav är i mina ögon att de respekterar och tolererar sin nästa, alternativt avlägsnar sig från deras närvaro (samhället) och lever på eget bevåg. de som bekänner sig till totalitära koncept bör därför, så gott det går, vara uteslutna från yrkesmässigt inflytande över våra barn, liksom att de ska hindras från att utöva våld - hur mycket det än påbjuds i deras tro. indoktrinering av konflikt- eller överlägsenhetstänkande anser jag nämligen vara en form av övergrepp.

hög tid att tillfredställa sömnbehovet nu... =)