2005-04-25

Granska hela systemet

Granskningen av sossarna och deras fiffel är välkommet men ibland borde journalisterna också lyfta näsan och se hela bilden.

Idag skriver Expressen om Margot Wallström som under 80-talet var ordförande i statens ungdomsråd som ger bidrag till ungdomsförbund som SSU. Där jobbade hon för ökade bidrag vilket också gick igenom. Samtidigt var hon aktiv i SSU, som fick mer pengar.

Uppenbarligen satt hon på två stolar, vilket inte är helt lyckat. Men höjer vi blicken ser vi att hela bidragssystemet till partierna fungerar på det sättet.

Sveriges riksdag beslutar om partistöd till riksdagspartierna. Kommunfullmäktige beslutar om bidrag till partiernas kommunföreningar. Landstingsfullmäktige tar beslut om pengar till partiernas länsförbund. Totalt rör det sig om ca en miljard kr per år.

Naturligtvis är det i dagens system, med partistöd, svårt att göra på något annat sätt, men medierna borde uppmärksamma väljarna på hur mycket pengar partierna ger till sig själva. Där är inte SSU, Margot Wallström och sossarna värre än någon annan.

4 kommentarer:

Bulten i Bo sa...

Jag skriver om ungefär samma sak här och jag är lite ledsen i ögat för att ingen FPU:are velat svara (varken på mail eller på bloggen) och reda ut för eventuella läsare till bloggen hur denna sak ligger till!

Har du lust att göra en insats, herr Sundin?

mvh

Bulten i Bo

Robert Nordman sa...

Bästa Bult...
Jag kan lugna dig med att vad gäller just FPU/LUF så har det vid åtminstone ett tillfälle skett att personer inifrån sett till att det egna registret korrigerats.
Trust me on this.

Bulten i Bo sa...

Nordman, tack för ditt svar!

Jag håller inte alls för otroligt att du har rätt, men som du kan se handlar mitt inlägg inte om det.

Jag undrar över varför Fredrik Malm inte kan visa upp de åtgärder som FPU/LUF rimligtvis måste har utfört pga sin 15 år gamla kunskap om fusket inom SSU!

Tycker inte du att det är lite konstigt, Robert?

Robert Nordman sa...

Då rekommenderar jag att du gör en sökning i dagstidningsartiklar från åren 1991-96, olika delar av landet, så kommer du hitta uttalanden av en hel del personer. (finns säkert från tidigare år också)
Kan du inte söka själv istället för att fråga Fredrik Malm om det? Om du vill gå till botten med det hela, menar jag.