2005-04-14

Friår - det nya arbetslöshetsvapnet

Friåret sägs öka chansen för långtidsarbetslösa ska kunna komma tillbaka på arbetsmarknaden.

Men jag tror inte att det är därför regeringen är så förtjusta i idén - friåret kan nämligen användas för att dölja arbetslösa. Det är nämligen så att både den som är ledig med friår och den person som tagit platsen räknas som sysselsatta.

I år finns det 10 000 friårsplatser vilket gör att regeringen kan räkna in 20 000 sysselsatta.

Vill ni kolla själv så står det i vårproppen, sök på friårsplatser.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Njae, nu var du lite snabb med statistiken tror jag. Regeringen kan "bara" ränka in 10.000 arbetande EXTRA. De som har friår hade ju haft ett jobb oavsett om de hade fått året beviljat eller inte.

Dock har du rätt i princip eftersom friåret minskar antalet arbetslösa.

Men jag måste ocksä säga att praktikplatser som friåret är en variant på är bra. Själv ska jag börja på ett jobb imorgon som jag fått på grund av en tidigare praktik på samma ställe. Med dagens otroligt rigida arbetslagstiftning är det fruktansvärt svår för arbetslösa att komma in på arbetsmarknaden annars.

Och ja, jag tycket att det vore smartare att lösa problemen på ett annat sätt...

Mathias Sundin sa...

Ja, är det inte det jag skriver? 10 000 friårsplatser innebär 20 000 sysselsatta. Inte 20 000 extra sysselsatta, utan totalt 20 000, och 10 000 extra - trots att det egentligen borde vara +/- (ungefär, vet inte exakt vad man får göra under friåret, typ starta företag kanske)

Mathias Sundin sa...

+- noll skulle jag skriva

Anonym sa...

öhh, visst! :-)

Niklas Frykman sa...

är det inte sällsmat dålig utdelning med tanke på att spektaklet kostar 4 mdr? Enligt min hafsiga huvudräkning borde man kunna anställa 15 000 undersköterskor för den summan...