2005-04-23

F! om hushållsnära tjänster

I P1 morgon intervjuades bl a Monica Amante från Feministisk iniativ. Hon säger i intervjun att hon aldrig skulle kunna gå med på avdrag för hushållsnära tjänster:

"Hur jag motiverar det...ehm...de flesta som jobbar, eller anställs som t ex städerskor kommer från väldigt fattiga länder. De kommer hit till Sverige från t ex Asien eller Öststaterna och har inga pengar, de är väldigt fattiga, de har inga rättigheter och så anställs de ofta svart och lever under väldigt svåra förhållanden.

Och som fillipinsk kvinna då, så är det just många fillipinska kvinnor som åker utomlands just för att arbeta som städerskor och jag vet att de lever under väldigt svåra förhållanden. Jag som anti-rasist och som fillipinsk kvinna skulle aldrig gå med på att...det här."

Och på vilket sätt kan det här vara en argumentation mot avdrag på hushållsnära tjänster som skulle göra fler av dessa jobba vita, och därmed motverka att de levde under så svåra förhållanden och utan rättigheter?

Jag kan förstå en argumentation - även om jag inte håller med - som går ut på att man inte gillar att folk jobbar med att städa hos andra människor. Att de ser det som förnedrande och drar paralleller till dåtidens pigor.

Hur menar Amante att det hjälper de fillipinska kvinnorna att de i fortsättningen också får jobba svart? Eller är det bättre om de stannar i hemlandet och jobbar där? Men varför försöker de så desperat ta sig därifrån då?

Hur kan det vara anti-rasistisk och bra för de fillipinska kvinnorna att de inte kan få samma chans som Monica Amante har fått?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är mer ologiskt än det tycker jag.
Det är ok att att städa skolor, kontor, sjukhus, hotell osv men inte i hushåll. Varför är det då ok att t.ex. subventionera hantverkare i samma fall? Är det just städare som arbete som det är fel på?
Sen går det att se som en klassfråga, det är ok att rika människor (t.ex. partiordförande i vänsterpartiet eller folk på Lidingö) anlitar städare men inte vanligt folk. Rika personer har ju råd att betala alla skatter om de vill.
En förklaring till varför just feminister skulle vara emot "outsourcade" hushållstjänster (barnpassning, städning et c.) utanför hantverk är att de vill att män skall göra mera traditionella kvinnosysslor.

Anonym sa...

...därför att Monica Amante är fullständigt inkompetent och helt enkelt dum i huvudet. Resten av nämnda intervju är ju bara helt underbar...

Anonym sa...

Mathias, jag tror också som anomym, att där inte finns någon som helst klar tanke bakom ställningstagandet, och det kommer aldirg att handla om logik eller rationalitet eller förnuft. Bohem kommer nog närmast i sin avslutning: Hon är helt enkelt frustrerad öven män och ffa allt 'de' som grupp inte gör eller gjort, och ser hellre att de får lite skit än bryr sig om vanliga människor, från män kvinnor med barn och två jobb och räkningar men med för lite tid, till 'filipinskor' som det så nedlåtande heter. Det handlar om känslor och frustration, om viljan och behovet att få (för en gång skull) säga samhället (inte chefen, men nästan) sin mening.

Egentligen en helt igenom sund attityd, men här helt felriktad, kanaliserad mot något anonymt ogripbart, en struktur, den sk könsmaktsordningen.

Ja, dessbättre kommer det att blåsa över på ett tag ... det var nog kulmen vi såg.

Mathias Sundin sa...

Hehe nej Monica, inte anti-rasist heller.

Ja bohem, det är en möjlighet, men framförallt tror jag det handlar om att de är vänster. Men andra lite smartare människor på den kanten brukar iaf kunna ha en argumentation som inte TOTALT motsäger det man förespråkar.

Anonym sa...

forst o framst sa har ni ju ingen som helst aning om vad for slags "chans" Monica Amante har fatt i sitt liv. fran hennes sydvinkel verkar det inte vara speciellt bra om hon nu just ar med i Fi, eller?

det handlar inte om att INTE tillata staderskor fran andra lander, men att man ska ocksa ta hand om dem nar de val ar har. att fortsatta behandla dem som att de inte finns for att det ar behagligast ar fan mycke varre an att t ex skita i att anvanda blyfritt nar man kor.

idioti.

"därför att Monica Amante är fullständigt inkompetent och helt enkelt dum i huvudet" - du e ju helt av en annan karaktar! dissa en tjej som har varit pa tv, pa radio, och diverse tidningar dar hon sagt och statt for det hon sager *laes* UTAN att gomma sig. och haer kan du inte ens namna ditt namn mr. "anonymous".

patetiskt.

Anonym sa...

Vill Feministiskinitiativ arbeta för att vinna frihet från patriarkatet utan att utsätta annan grupp under sig?
Visst det vill! De accepterar inte pigor, som inte är samma sak som att ha en anställning utanför hemmet.

F! är till för alla kvinnor! Men tar inte hänsyn till allas kvinnors utsatthet skriver Monica Amante. Kan detta vara möjlig? Har jag läst fel? Frågar jag mig
Fiorella

Anonym sa...

Vill Feministiskinitiativ arbeta för att vinna frihet från patriarkatet utan att utsätta annan grupp under sig?
Visst det vill! De accepterar inte pigor, som inte är samma sak som att ha en anställning utanför hemmet.

F! är till för alla kvinnor! Men tar inte hänsyn till allas kvinnors utsatthet skriver Monica Amante. Kan detta vara möjlig? Har jag läst fel? Frågar jag mig
Fiorella