2005-04-07

Dålig opinionssiffra för Fi

Temo har kollat hur många som skulle rösta på Feministiskt iniativ, men jag tror de har fått ett betydligt bättre resultat än de skulle fått i en vanlig väljarundersökning. Frågan som Temo ställde denna gång löd nämligen som följer:

"I dagarna har det presenterats ett nytt feministiskt parti som heter Feministiskt initiativ. I styrelsen finns bland andra vänsterpartiets före detta partiledare Gudrun Schyman och litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström. De har nu deklarerat att de ställer upp i nästa års rikdagsval.Om det vore val i dag, skulle du då rösta på Feministiskt initiativ?"

I vanliga fall frågar de bara vilket parti man skulle rösta på om det vore val idag, utan att pusha för ett speciellt parti som i detta fall. Säkert har man kompenserat en del för det, men siffran blir osäker och troligen alldeles för stor. Att de dessutom lägger in Gudrun Schyman och Ebba Witt-Brattström i frågan borde öka antalet röster (bland vänsterfolk). De som inte är speciellt intresserade men slöröstar åt vänster, lär också påverkas av den noggranna beskrivningen av Fi.

Så med det i åtanke så är siffran inte så där vidarevärst bra. Fi har mycket jobb framför sig.

5 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Men slutsatserna är ändå intressanta: Bekräftar vad en mängd bloggare misstänkt om varifrån rösterna skulle komma, och frågan om balanserande på 4%-spärren för både (v), (mp) och feministerna.
Väldigt talande att inga KD-väljare skulle kunna tänka sig att rösta på dem. Fajten om familjen kan bli precis en så viktig profilfråga som (kd) vill att den skall bli.

Anonym sa...

Om man tittar på DN:s illustration om var F! hämtar sina röster kan man ju inte annat än skratta. F! försöker förtvivlat att skifta bort fokus från Gudrun, och så likställer DN Gudrun med F! Taskigt, men ganska sant.

Magnus sa...

Ja, det är en dålig undersökning...

för mer läsning:

http://westerstrand.blogspot.com/2005/04/temo-opinionen-och-fi.html

Robsten sa...

jag har dock lite svårt att förstå hur skattefuskaren och riksalkisen Gudrun Talibanen Schyman och en (i alla fall för mig) helt okänd Brattström skulle dra några röster? Bland vänsterfolk skriver du? Ja bland den feministradikala flumvänstern, (begreppet vänster är i det närmaste oanvändbart nuförtiden)det är inga andra än bland den övre medelklassen ett udda namn som Brattström kan dra några röster i alla fall. Kommer de inte in i riksdagen vid nästa val skall jag ta mig fan korka upp en pava schampagne

Mathias Sundin sa...

Underskatta inte Schyman. Trots allt det du räknar upp och alla hennes klavertramp så sitter hon där kanske hetare än någonsin. Dumt att underskatta en sådan motståndare.