2005-03-08

Vidrigt Syster Yster

UPPDATERING kl 20.25
Det har precis uppdagats för mig att att det inte var Syster Yster som buade, utan en annan feministgrupp. Jag beklagar påhoppet på systrarna men kritiken mot den här typen av feminister kvarstår.

Syster Yster är en studentförening på Linköpings universitet som är till för kvinnor och feminister. De påstår sig verka för jämställdhet. Idag var det en manifestation i Norrköping för kvinnofrid där bland annat Syster Yster medverkade. Med som talare var också Erik Svansbo som leder Manliga klubben, en förening för jämställdhet som diskuterar detta ur ett manligt perspektiv. Den är öppen för alla som någon gång känt sig manliga.

Syster Ysters tal avslutas med att "det är fan dags att männen börjar ta sitt ansvar".

Någon talare senare är det dags för Erik Svansbo, som driver en jämställdhetsblogg, en manlig klubb och har fått LiUs jämställdhetspris. En man som tar sitt ansvar med andra ord. Vad gör Syster Yster då? Buar!

Jag börjar se riktigt allvarliga problem med den typ av extrem feminism som bland annat delar av Syster Yster står för. Där allt skit som män gör förhärligas, bara det görs av en kvinna. Feminismen håller på att bli statsideologi i Sverige. Det är farligare än vi tror. Jag ska utveckla när jag tänkte lite mer på saken, men det finns drag av fundamentalism - och det är livsfarligt.

7 kommentarer:

Alicio sa...

Intressant. Det vore kul att få veta mer om detta. Varför buade dem. Hur reagerade Erik och hur reagerade publiken?

Han verkar vara en bra kille.

Anonym sa...

Det verkar var mer likna en religiös esoterisk kult, där endast medlemmarna sitter på sanningen om verkligheten. Det går ju inte testa eller motbevisa deras teser.

Anonym sa...

Undrar hur mycket av detta skulle kunna tillämpas:
http://www.csj.org/infoserv_cult101/aff_termdefambiguity.htm

Mathias Sundin sa...

Erik blev naturligtvis ledsen, jag blev både arg och ledsen. Många i publiken blev irriterade verkade det som och gav Erik sitt efteråt.

Anonym sa...

Det är inte förvånande. Hela budskapet är ju redan satt från början med dessa 'föreningar'. Det är könskrig det ska handla om så sista ordet om mansskatter och kollektiv skuld och ansvar är inte sagt.

Anonym sa...

Jag känner Erik personligen, har medverkat i hans "Manliga klubben" och självklart är det fel att bua när han ska hålla tal. Samtidigt får den här diskussionen mig att undra en del. Är ni förbannade på feministerna (som på intet sätt är en homogen grupp) eller på deras beteende?

Var finns alla de här upprörda rösterna när kvinnor blir förminskade och förlöljligade? (Det händer trots allt varje dag och himla mycket oftare än att män blir det.) Hur många blir upprörda när folk felaktigt citerar Gudrun Schyman (som aldrig vare sig föreslagit mansskatt eller påstått att svenska män är som talibaner)?

Erik är en bra kille och det är kul att ni bryr er om honom. Dock finns det fler bra personer där ute som också behöver ert stöd. Ni glömmer väl inte bort dem bara för att de är kvinnor ... ?

Anonym sa...

hahaha ni är rätt skoj faktiskt.. esoterisk kult? what? :)

Vad är så himla hemskt att begära att män börjar ta sin del av ansvaret för den kultur som formar hustrumisshandlare?

För det är faktiskt kvinnorörelsen som drivit jämställdhetsfrågorna de senaste 100-tals åren. Mansrörelser för jämställdhet har istället lyst med sin uppenbara frånvaro. Nu det senaste året har några få manliga grupper, som Piteåmännen startats. Det är superbra. Fram för mer män som aktivt jobbar för jämställdhet och mot mäns våld mot kvinnor -dvs tar sitt ansvar.

/Feminist