2005-03-07

Sossarna laddar i skattefrågan

Jag såg idag på SVT24 Pär Nuders tal i Västerås förra veckan, och delar av diskussionen mellan de fem fd finansministrarna som blev en nyhet i kvällssändningarna eftersom Kjell Olof Feldt och Erik Åsbrink var rätt kritiska. Bland annat tycker det att kommunalskatten absolut inte kan höjas mer.

Det som är otäckt att se är hur sossarna laddar den stora kanonen i skattefrågan. Retoriken är skicklig och övertygande och tro mig, de kommer mala det här till förbannelse ända fram till valet. Om inte borgerligheten samlar sig kan valet glida dom ur händerna. Den som vinner skattedebatten vinner valet och det brukar vara sossarna.

Ett av deras tyngsta argument är att på 60- och 70-talet sa alla också att det inte skulle gå att höja skatten mer. Göran Persson berättade när han 1969 besökte Örebro som då hade högst kommunal- och landstingsskatt i landet, den låg på 27-28 procent. Många var förfärade över det menade Persson. Idag har de kommuner med lägst skattetryck, en skatt som ligger lite över den nivå som Örebro hade då. Varför skulle det vara annorlunda idag, menar Persson retoriskt.

Det är skickligt och det är livsfarligt. Alliansen måste vinna skattefrågan.

Inga kommentarer: