2005-03-13

Sluta outsourca tortyr

Läste en artikel med namnet "US must stop outsourcing torture", om USAs metod att hämta människor runt om i världen och leverera dom till regimer som sysslar med tortyr. Bush borde ta i rejält för att sätta stopp för den typen av händelser. Det går faktiskt inte att ena stunden prata om demokrati i världen och samtidigt skicka människor i tortyr, oavsett vad de har gjort.

Personligen tror jag historien kommer se på George W. Bush i ett helt annat ljus. Möjligen som någon som inledde demokratiseringen av arabvärlden. Då kan det tyckas att några få människoöden är oviktiga när miljoner befriats, men de blir bara ännu viktigare. Demokratier får inte pyssla med sådant.

När jag läste artikeln kom jag att tänka på de två egyptier som precis på detta sätt hämtades av CIA på Bromma och flögs till Egypten. Vad har hänt där? Efter tsunamin har jag inte hört ett ord om det.

Efter en sökning på nätet hittar jag följande: Ny kritik mot avvisning av egyptier och Säpochefen kritiserar avvisning. Båda är från januari. Vad har hänt sen? Sånt här får inte falla i glömska.

Inga kommentarer: