2005-03-20

Osama bin...uh Obama

Senator Edward Kennedy hade problem med Barack Obamas namn i ett tal för pressklubben. Han får nog se till att lära sig det ordentligt för Obama är demokraternas starkast lysande stjärna tillsammans med Hillary Clinton.

Obama är den tredje afro-amerikanen som blir vald till senator i USA och har efter sitt tal på demokraternas konvent i höstas besökt Oprah och Letterman, varit på framsidan av Newsweek och fått mittuppslaget i Vanity Fair, för att nämna några exempel.

Chicago Tribune har ett långt reportage om "the skinny black kid" som han kallar sig själv. Reportaget berör bl a problematiken runt rösterna som senatorerna får lägga. Som jag skrivit om tidigare på bloggen så går de rösterna sedan att lägga ihop lite hur man vill för att visa en bild av senatorn som inte alls behöver stämma med verkligheten. Säg att du har att välja mellan en liten skattehöjning och en stor skattehöjning. Du väljer den lilla. Några år senare har motståndaren bevis för att du röstade för en skattehöjning (vilket är som att svära i kyrkan i USA).

Det är synd att Barack Obama valde att bli senator, för det minskar hans chanser att bli president. Få senatorer lyckas med det. Senaste exemplet är John Kerry. Obama skulle nog försökt bli guvernör istället, så hade chansen varit större att han blivit USAs första svarte president.

Inga kommentarer: