2005-03-15

Moderat U-sväng?

Det pratas ständigt om hur moderaterna flyttar sig åt vänster, hur de gör en U-sväng och så vidare. Moderaterna själva gör inget för förneka det, tvärtom så verkar det vara hela grejen. I praktiken tror jag inte det är mycket till förändring, inte i själva politiken, däremot i retoriken.

Så om moderaterna kommer i maktställning är det till ganska stor del samma sorts politik vi kommer se. En skillnad blir dock att vissa saker inser man att det inte går att genomföra inom en mandatperiod, större förändringar inom arbetsrätten t.ex. De verkar inte heller se det som lika prioriterat som tidigare.

Så de moderater som försvarar omsvängningen med att det egentligen inte är någon omsvängning har rätt - men också fel. Utåt sett är det faktiskt en omsvängning och det politiska landskapet i Sverige har faktiskt förändrats. Det har flyttat vänsterut. Som Henrik Alexandersson påpekar så ligger risken i om det inte blir ett maktskifte 2006. Då har de frihetliga värderingarna försvagats en hel del, och det kommer krävas mycket för att återvinna den marken.

Men att påstå att ett maktskifte numera knappt skulle göra någon skillnad pga moderaternas omsvängning är felaktig. Deras politik ligger fast. Sen är det en annan fråga att det i Sverige har blivit någon slags norm med socialdemokratin, som alla förhåller sig till. Men ett maktskifte behövs trots allt. Och jag stödjer fortfarande moderaternas nya arbetssätt. Det gamla har bevisligen inte fungerat.

Inga kommentarer: