2005-03-04

Medlemskap inte lika viktigt, eller viktigare?

Först, läs posterna nedan #1 och #2.

Vad jag vet så är det registrerade väljare inom respektive parti som får rösta i amerikanska primärval. Ska du rösta på demokraternas kandidat, måste du registrera dig som demokrat. Det innebär dock inte att du blir medlem. Rätta mig någon, om jag har fel.

Det bästa sättet, enligt mig, vore att göra på ett liknande sätt i Sverige om vi skulle ha primärval inom alliansen. Det skulle kunna finnas tre nivåer:

1) Registering som sympatisör för alliansen - med rätt att rösta i primärval.
2) Som sympatisör för ett alliansparti - med rätt att delta i en del av deras verksamhet, t ex kandidera på en lista.
3) Som medlem i ett alliansparti - med rösträtt på årsmöten, rätt att väljas till förtroendeuppdrag mm.

På sikt skulle detta kunna luckra upp det stela systemet med medlemskap och ta partierna ur den kris som de upplevt under en lång tid, även om det finns en svag positiv trend idag.

En annan metod är att enbart låta medlemmar i partierna rösta, vilket skulle öka anledningen att bli medlem. Men skulle inte revolutionera parti- och medlemsväsendet på samma sätt.

3 kommentarer:

Mikke sa...

As always, American politics is more complicated than that. here's a good description:

http://www.historylearningsite.co.uk/primaries.htm

Magnus sa...

http://westerstrand.blogspot.com/2005/03/borgerligt-primrval.html

Jag tror att ett val är bra, men de får inte komma för tidigt... då kan de nog skada Kd för mycket...

Niklas Frykman sa...

Det är väl inte så underligt att just Centern, med den mest fördelaktiga kvoten mellan medlemsantal och väljarstöd, för fram den här idén. Idén som sådan i en teoretisk stat är bra, men i dagens Sverige luktar det mest ett försök till ökat centerinflytande över Alliansen.

Själv anser jag att partierna borde ta fram en gemensam kandidat. Varför måste statsministern vara partiledare? I ex. Norge har man provat en annan modell.