2005-03-29

Hur bra är överskottet i landstinget?

Tidigare i veckan kritiserade sossen Urban Lindstedt DN för att de inte slog upp Stockholms läns landstings överskott på närmare en miljard som en stor nyhet, och istället lät det passera i form av en notis. Jag håller fortfarande med om nyheten borde varit större, men prestationen att skapa ett överskott verkar överdriven.

Urban menar att de har vänt ett miljardunderskott till ett miljardöverskott. Det är visserligen rätt, men vad ligger bakom?

Under borgerlig ledning gick Stockholms landsting back varje år, för att de vägrade räkna in utjämningsskatten som ökade med ca en miljard varje år. Därav ett minus på fyra miljarder sista året vid makten, i övrigt var verksamheten i balans. Den nya vänstermajoriteten började med att höja skatten med 1,30 kr, vilket innebar ca 4 miljarder mer i kassan. Trots det gick landstinget back med 1,7 miljarder, bl a pga kostnadsökningar.

Vänsterkartellen höjde återigen skatten, nu med 65 öre och totalt nästan två kr. Så landstinget idag disponerar ca 7 miljarder mer än under det borgerliga styret. Då är en miljard i överskott inte så där otroligt imponerande.

Detta är andrahandsuppgifter, jag har själv inte kontrollerat dem. Tips tack till Robert Nordman.

Inga kommentarer: