2005-03-12

Den farliga feminismen

Mina tankar om feminism är ganska röriga just nu, då brukar det underlätta att skriva om det. Men blir det virrigt får ni ha överseende.

I grunden är väl inte feminismen farlig, men nu när den börjar närma sig statsideologi och någon slags överlägsen ideologi så börjar farorna krypa fram, som med alla fundamentalistiska läror. När Maria Carlshamre likställer de som inte kallar sig feminister med nazister så ska vi bli oroade. Feminismen är den enda, rena läran. När vi har sådana läror är tillslut inga medel uteslutna för att genomdriva dom.

Låter det överdrivet? Ja, visst är det så. Idag. Men vi måste vara uppmärksamma på vad som håller på att hända. När jag var på manifestationen för kvinnofrid så var budskapet i ungefär hälften av talen att männen är på olika sätt lägre stående, är skyldiga till allt ont, inte gör något åt det och fanimej borde ta sitt ansvar. Resten av talen var snömos.

Men varför säger dom det till oss män som är där? Vad tror dom att vi gör? Tror dom att vi är där för att vi inte har fattat någonting? Varför ska vi skuldbeläggas? Tror de att det får oss att vakna? Hallå! Vi har vaknat! Eller aldrig somnat.

Varför är det okej med reportage i kvällstidningarna med rubriken "Så tuktar du din man"? Eller varför är det okej att en av talarna på manifestationen bär en knapp där en kvinna slår en man? Varför ser vi skadeglädje från tjejer när killar upplever att de har svårare att ta sig fram på jobbet, för att de är män? Är det för att vi minsann ska få igen?

Grejen är den att skuldbeläggningen fungerar mycket bra. Skuldbeläggning är en härskarteknik. Klagar jag på något jag tycker feminister gör fel, som ovanstående, så känner jag skuld för att jag överhuvudtaget tar upp det. Hur kan jag som har det så bra ha mage att klaga över sådana småsaker. Jag borde låta kvinnorna ge igen i hundra år för allt skit andra män har gjort.

Jag vägrar acceptera det. Jämställdhet uppnår vi inte genom att driva igenom motsatsen. Den uppnår vi genom att driva igen jämställdhet. För kvinnor och män.

Feminismen pekar på en rad problem i samhället som måste åtgärdas. Då kan vi inte använda samma metoder som skapade problemen. Dom som ena stunden säger att män är svin, och andra stunden använder samma metod - är lika mycket svin dom.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Maria Carlshamre är väl folkpartistisk EU-parlamentariker? Tror fan jag emigrerar till Kristdemokraterna i nästa val, trots att jag är benhård ateist. De är ju i princip det enda partiet som vågar ifrågasätta feminismen som överideologi.

Mathias Sundin sa...

Ja, det är hon.