2005-02-06

Skattehöjarfrågan

När sossarna under veckan allt tydligare pratade om skattehöjningar så var min reaktion att det är en riktigt farlig valfråga som de kan vinna mycket på. Rätt använd så tror jag fortfarande det, men samtidigt har reaktionerna förvånat mig en del. Det har nästan låtit minst från borgerligt håll men en hel del från sossarna själva. LO var inte automatiskt positiva, inte heller galningen PO Edin, Aftonbladets Lena Mellin menar att sossarna straffar de som arbetar, på aftonbladet.se röstade otroliga 97 procent av 30.000 röstande nej till höjda skatter. Aftonbladet är visserligen en sossetidning, men iallafall på nätet så är majoriten läsare borgerliga. Men med 97 procent så betyder det att väldigt många vänsterväljare också är trötta på skattehöjningar.

Det som är det farliga med frågan är inte själva pratet om att höja skatterna, det verkar ju som sagt inte ens väljarna gilla. Däremot det som kommer efter denna uppmjukning är farligt. Löftena vad de ska göra med pengarna. Tänk er ett vallöfte om 10 miljarder mer till skolorna, det blir svårt för väljarna att tacka nej till och svårt för alliansen att förklara hur deras tio miljarder mindre till skolan skulle vara bättre.

Därför tror jag striden till stor del står nu. Det behövs massiv opinionsbildning varför vi lider av höga skatter och inte minst vilka som lider mest av höga skatter - de som tjänar minst.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog preis vad sossarna vill att borgarna ska göra - pladdra bort sig i skattefrågor igen. Nä, bemöt de med enkla korta svar och låt de gå till val med löftet om höjda skatter. De kommer de bara att förlora på själva. Sedan kan man ju undra varför de säger det. Har borgarna lyckats tvinga sossarna till vänster?

Anonym sa...

Helt rätt att de inte ska pladdra bort sig i det, och inte nödvändigtvis de borgerliga politikerna som ska föra talan mest. Men läger verkar bra för opinionsbildning, men inte på det vanliga gamla trista sättet - kort och kärnfullt det håller jag med om. Fortsätt den linje som Aftonbladet börjat.

Men jag tror inte vi bara ska bida tiden, då har vi en riktigt farlig fråga på halsen.

Ja, funderat lite över det. Ska skriva om det lite senare.

gudmundson sa...

Det är synnerligen anmärkningsvärt att Aftonbladet har hela förstasidan: "Så vill Persson straffa dig som arbetar", och en stor analys ett par sidor in, av en av landets tyngsta opinionsbildare, som pekar ut regeringen Persson som direkt fientlig mot arbetarrörelsen.

Mycket anmärkningsvärt.

Jag tolkar det som att känsliga kvällstidningsredaktörer gör bedömningen att det finns folkligt stöd för något slags "skatteuppror". Att folk är förbannade på att betala för mycket och få för lite levererat. Det vore ju intressant att se om kvällstidningarna (som inte alls är främmande för att driva kampanjer om det gynnar tidningen) skulle kunna göra det M har misslyckats med i alla tider.

Spännande tider vi lever i, helt klart.