2005-02-21

Göran Hägglund - framgång eller fiasko?

Göran Hägglund har, som väntat, inte haft lätt att plocka upp Alf Svenssons fallna mantel och hans inledning bär fiaskostämpel. Partiet har i ett par undersökningar legat under fyraprocentsspärren och i de senaste precis klarat sig över gränsen.

I valrörelsen till EU-parlamentet gjorde han uselt ifrån sig, inte minst i TV-debatten med de andra partiledarna. Sällan har jag sett någon behärska konsten att säga något med tio ord som går lika bra att säga med ett, som Hägglund i den debatten.

Men sedan dess har det långsamt tagit sig tycker jag. Visserligen är han fortfarande rätt omständig när han uttrycker sig men det är bättre och han ser modernare ut. Brillorna ä snygga och till skillnad från Leijonborg och framförallt Reinfeldt har han en frisyr. Här om dagen skrattade jag faktiskt till när han uttalade sig i TV. Frågan handlade om kristdemokraterna skulle bli desperata nu och bryta samarbetet, när sifforna var dåliga. Han menade på att troligen så skulle inte hans eget parti få egen majoritet i nästa val, därför behövde de samarbeta. Vad jag har hört så levererade han också ett lysande tal på kds kommunala konferens för några veckor sedan.

Göran Hägglund kan mycket väl bli en parentes i kds historia och Maria Larsson kan bli den som återupprättar partiets ställning, men det finns potential hos Hägglund. Får han ett break på något sätt så kan det bli som för Leijonborg i valet 2002. Massmedierna blir vänligare inställda och plötsligt blir tråkmånsen den hetaste av de alla.

5 kommentarer:

Robert Nordman sa...

Du skall väl inte tala om frisyr? :P
Hursomhelst tror jag att (kd) gör helt rätt i att fokusera sig på de frågor de dels är mest kända för, och som också börjar få upp fart i hur viktiga de uppfattas. Kvoterad föräldraförsäkring kan bli en hetare fråga än det ser ut idag, och står då Göran Hägglund som den enda som säger "lämna familjerna ifred" kan det locka en del.
Men då tänker jag förvisso utifrån vinkeln att det främst är vi och ni -- som de två stora på den borgerliga kanten (f'låt: "I oppositionen", heh) -- som lockar över folk från (s), medan (c) och (kd) kan locka de mer allmänborgerliga samt kanske några få andra.

Niklas Frykman sa...

De har jobbat mycket målmedvetet med Hägglund måste man säga. Det tar ett tag innan sådant ger utdelning, först måste folk få reda på vem han är! Superfarlig tror jag inte han blir, men jag tror definitivt han kommer klara fyraprocentsspärren och skamgränsen.

Mathias Sundin sa...

Igår var det släktkalas och de påstod då att djur med tunn päls är ädlare och finare. Det skriver både jag och Fredrik under på.

I övrigt håller jag med er båda.

Anonym sa...

Kan tipsa om denna beskrivning av Göran Hägglunds framträdande under almealsveckan 2005: http://detpolitiskalivet.blogsource.com/

Anonym sa...

Sveriges macho partiledare Alf (80-tals Alien Life Form) Svensson,
tog ett nonsens parti, och gjorde
det till ett av sveriges starkaste
varumärke under den längsta partiledar mandatet någonsin i sverige.
Han om någon, vet att det tar tid att bygga upp ett parti och en politiker-image som går hem i mexi- tegel-villorna.
Göran Hägglund måste ha varit handplockad pga av sin kvaliteter, lotsad lägst en snitslad bana. Timingen där Alf ger stafett pinnen, efter dubbla varv lägst löparbanan verkade kanske komiskt, men från en politiker med perfekt hårlinje, var tidpunkten perfekt. Göran Hägglund med JFK frilla kommer utan tvekan att bli sveriges mest omtyckta politiker. Med Alf som personlig tränare och mentor, kommer KD,s egen protoge att växa sig starkar än partiet.
Villa, Volvo, Vovve & Värderingar så enkelt är det. Det verkar som att Göran är den enda som brytt sig om att lära sig amerikansk valretorik.
Göran Hägglund är ohotat medelklassens och bostadsområdes beskyddare.