2005-02-25

Bra uttalanden av Bush och Putin

Igår träffades Bush och Putin. George W. Bush sa bland annat om Rysslands brist på demokrati:

"Democracies have certain things in common -- a rule of law and protection of minorities and a free press and a viable political opposition."
"I was able to share my concerns about Russia's commitment in fulfilling these universal principles."

Och Putin svarade:

"Russia has made its choice in favor of democracy." This is our final choice and we have no way back. There can be no return to what we used to have before."

Putin sa också att Ryssland inte skulle hitta på någon egen sorts demokrati, utan den ska bygga på den principer som slagits fast i den demokratiska världen.

Visserligen är det bara ord, men ändå ganska tydliga sådana. Ett trick är annars att säga att man har demokrati och säga att det är en form som passar Ryssland. Har västvärlden svårt att acceptera det så bygger det på deras stora arrogans. Något sådant blir svårt att säga för Putin.

För övrigt verkar det ha varit en ganska lyckad tripp för Bush i Europa. Vad som har kommit ut av den vet vi inte riktigt, det kommer väl visa sig framöver. Men so far, so good.

1 kommentar:

Niklas Frykman sa...

There can be no way back to what we used to have before betyder ju iofs inte mer än att Ryssland inte ska bli kommunistiskt igen. Men med tanke på vad som hände i Ukraina tror jag Putin har fått tänka om och skrotat sina värsta diktaturplaner. Även medel-Ivanovitj har väl nu blivit medveten om vad grannarna i söder gör med makthavare de inte gillar - och att det är möjligt att vinna.