2005-02-03

Bill Clinton efter Kofi Annan?

Bill Clinton har fått FNs uppdrag att leda deras arbete i återuppbyggnaden av områdena som drabbades av tsunamin. Nu är hans gamla fiende f.d. senatorn Jesse Helms oroad över att Clinton kommer ta över efter Kofi Annan när han slutar som generalsekreterare.

Det har tidigare pratats om att Bill Clinton har sådana ambitioner och hans senaste uppdrag gör inget för att minska spekulationerna.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker, men det vore nog bra med Clinton i spetsen för FN. Ska FN ha någon chans att reformeras behövs det nog en amerikan i spetsen för organisationen och tycka vad man vill om Bill Clinton, men en skicklig politiker är han. Han skulle nog ha större möjlighet än någon annan att förbättra och förändra organisationen, därmed inte sagt att han kommer göra det.

Om Bill Clinton är generalsekreterare i FN blir det väldigt svårt för USAs president att strunta i organisationen, på gott och ont. Och tänk om presidenten också skulle heta Clinton...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det skulle bli ett jäkla liv med en amerikan på den posten.
Någon från Asien är nog mer troligt.
FN:s biträdande generalsekreterare Louise Fréchette är kanske också ett alternativ. Eller varför inte våg egen Carl Bildt?
Jag tycker det är ganska tunt med kandidater för det bör bli någon som många känner till och vet vart han eller hon står och vad han eller hon kommer att arbeta för.