2005-01-16

Hur tänkte Persson och Freivalds?

Kvällens Agenda granskade vad som rapporterats i media under annandagen då jordbävningen inträffat tidigt på morgonen.

I Ekots åttasändning berättas om en flodvåg, och ett svenskt ögonvittne berättar utförligt om förödelsen och flodvågens effekt. Att den gick några hundra meter upp på land, förstörde allt i sin väg, kastade runt fordon och svepte ut människor till havs.

Vad tänkte Göran Persson och Laila Freivalds om de hörde det?

På både Aftonbladet och Expressens löpsedlar den dagen står om saknade och skadade svenskar och tusentals döda människor.

Vad tänkte Göran Persson och Laila Freivalds om de såg det?

I Rapports extrasändning kl 13, sägs det att minst 3000 är döda men att dödssiffran kommer stiga. Att flodvågen träffat bland annat Phuket där tusentals svenskar befann sig.

Vad tänkte Göran Persson och Laila Freivalds om de såg det?

Och om de inte såg eller hörde, vad fan höll de på med då?

Redan klockan åtta på morgonen borde det har varit fullständigt självklart att svenskar skadats och troligen dödats, även om omfattningen naturligtvis var omöjlig att förstå. Vi vet att både Freivalds och Persson då meddelats om katastrofen, och visste de inget mer så borde de iallafall lyssnat på radion, läst på internet eller kollat på TV. Fem-sex timmar senare vet vi dessutom säkert att det inte rör sig om ett fåtal döda utan att det är tusentals. Då borde det ha varit helt uteslutet för alla tänkande människor att svenskar inte skadats eller omkommit.

Ändå dröjer det till nästa dag innan något händer. Freivalds går istället på teatern och statministern gör inte ens det.

Hur tänkte de då? Uppenbarligen kan de inte förstått vidden av det som hade hänt. Men de måste ha förstått att iallafall några svenskar strukit med - och med den vetskapen inte gjort någonting! Men begrepp de inte ens att risken fanns att det var många svenskar? UD uppskattade ju första dagen att det fanns 20.000 svenskar i området.

För mig är det obegripligt. Antingen obegripligt korkat, de fattade inte, eller obegripligt cyniskt, de förstod att svenskar dött men inte trodde det var tillräckligt många för att bry sig. Eller en kombination av båda. Jag försöker förstå, men det här är obegripligt.

3 kommentarer:

Anonym sa...

1
Persson har ju lite miljöpatos, och kanske tänkte att chareterturister, de får... Nej... Inte med tanke på användningen av planeregeringsplanet för LO-kongres-sång- och handklappning, kanske...

2
Kanske kostnaden som han tänkte på när Fritidsresor börjad ta kontakt med regeringen på söndagen? Kanske i kombination med att resande var miljöbovar, det kan vara ett tänkbart politisk-ideologiskt motiv, men i så fall både oerhört korkat och sanslöst cynisk passivitet.

3
Att han ville fira jul färdigt? Nej, lite fär cyniskt.

4
Att det ändå var mest moderater där nere? Nja... Endast ett skäl i marginalen får man hopas, men hade det varit en LO-kongress där när det hände, hade han reagerat med samma ointresse då?

Oavsett om ett motiv fanns så var han inkompetent och korkad. Han och Freivalds. Fast då korkade personer som blir brottslingar kan straffas för sina illdåd, så får man väl hoppas att inte så många svenskar är korkade sossar så att GP och LF kommer undan med sina korkade hjärnor med att le, skylla på andra, på för lite resurser osv.

(Har ett inlägg på magnusea.blogspot.com som Perssons tankar i dag förresten.)

Anonym sa...

självklart hade du skött det här bättre. Självklart. För att inte prata om Leijonborg och Maud Olofsson. Javisst.
hälsar Pelle

Mathias Sundin sa...

Har någon påstått det?