2005-01-01

Europa närmar sig USA?

Två medarbetare på The Economist skriver om att Europa har börjat acceptera hur USA är och de två har börjat närma sig. Grunden till det ligger i president Bushs stora valframgång. Det var ingen tillfällighet, amerikanerna gillar sin president. Bara att bita i det sura äpplet.

De listar tre andra anledningar:

Yassir Arafats död. USA under Bush har inte velat ta i Arafat med tång. Nu finns han inte kvar och Europa och USA kan istället enas om att stöjda Sharon i uttåget från Gaza.

Rädslan för islamistisk terror. Mordet i Holland på Theo van Gogh av islamister har gjort européerna mer uppmärksamma på denna terrorism.

Den ryska björnen håller på att vakna. Valet i Ukraina med förgiftning av oppositionsledaren och Putins stöd till Janukovitj påminde om hans vilja att kontrollera sin omgivning. Det statligt sponsrade övertagandet av Yukos är också ett tecken på Putins metoder.

En intressant analys som troligen stämmer. Författarna lägger till att de åtta nya östeuropeiska f.d. kommunistländerna är väldigt anti-Ryssland och mycket mer pro-USA än de gamla EU-medlemmarna. Den inverkan ska nog inte underskattas.

Förhoppningsvis kommer Europa och USA hitta ett sätt att hålla ihop mot terrorism och världens diktaturer, framförallt Ryssland (inte diktatur, men på väg i den riktningen) och Kina. Kanske var det av den anledningen bra att Bush vann. Jag trodde att Kerry skulle kunna göra mer för att ena Europa och USA, men istället kanske vi har lärt oss en del om kusinerna där borta som kommer underlätta mycket mer för samarbete.

Inga kommentarer: