2004-12-08

Schyman

Jag tycker det är roligt att Gudrun Schyman hoppar av. Det är ett hårt slag mot vänsterpartiet och det rör om rejält i grytan. Det försvagar också vänsterkartellen just nu, och kan försvaga den rejält i valet 2006.

Just nu för att det blir en salig röra av allting och det kommer spekuleras hej vilt om när hon ska starta feministpartiet. Om, eller snarare när, hon gör det så finns det några tänkbara scenarier. Antingen den dröm som Lidaker.se skissar på, att v delas i tre delar och snor röster från varandra och mp, så att de alla hamnar under spärren. Eller det som jag tror är troligare, att hennes feministparti blir en stor framgång och tar väljare från vänster och inte minst från sossarna. 10 procent är långt ifrån en omöjlighet. Det gör livet osäkert för vänsterkartellen och väldigt svårt för dem att stå upp mot en enad Allians.

Det är kul med svensk politik just nu.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hon måste ju ha gjort något rätt, Gudrun, eftersom att hon väcker sådan uppmärksamhet överallt. Inte minst bland borgare..som ständigt för diskussioner kring vem som ska leda sossarna och vem som ska styra kommunistskeppet mot stupet. Personligen bryr jag mig inte om det så är Kalle Anka som styr och domderar i det NordKorea älskande partiet och det planekominskt tänkande socialdemokratiska. Varför? Därför att jag inte är socialist..

Anonym sa...

Det mesta inom politiken intresserar mig oavsett var på höger-vänsterskalan det hamnar. Jag gillar det politiska spelet och de politiska spelarna.

Gudrun Schyman är en av Sveriges mest intressanta politiker. Inte för hennes åsikter men för hennes skicklighet och otroliga förmåga att klara sig ur alla situationer, från supande till skattebrott.

Jag vill att den borgerliga Alliansen vinner valet 2006 och då är det rätt intressant vad som händer inom vänsterkartellen.

Mathias Sundin sa...

Jag tror många ser chansen att få rösta på Gudrun, som inte ville rösta på vänsterpartiet. Hon har fortfarande en stor dragningskraft och är ruggigt skicklig debattör även om jag stör ihjäl mig på henne.

Så tio procent är ingen omöjlighet. Visserligen beroende på hur vänsterpartiet klarar sig. Lyckas de få ordning på partiet och kanske byter partiledare så. Tän om Jonas Sjöstedt gör "comeback"?

AndersML sa...

Jag håller nog med Ebba-Witt Brattström i hennes förutsägelse om att ett feministparti under Schyman kan bli litet, eftersom det då just kan ses som en del i (v)-striden.

Men ett annat feministparti, under ett annat ledarskap? Jag är inte så säker på att de skulle klara upp till 10%, om de inte tonade ned det feministiska budskapet, och ställde upp som "Välfärdspartiet" (d v s v-s-parti, fast med mindre ekonomisk verklighetsförankring).