2004-12-05

Rivalerna

Imorgon kl 19.00 i TV3 är det dags för Sveriges svar på USAs The Apprentice, Rivalerna.

I USA har The Apprentice med Donald Trump i spetsen blivit en enorm framgång. Jag har kollat både den första säsongen, som avslutades förra veckan i Sverige, och säsong två som närmar sig slutet i USA. Tidernas bästa dokusåpa, utan tvekan. Dels för att den handlar om något som faktiskt är viktigt, näringslivet, och dels för att inga löjliga regler gör att den bäste inte vinner.

Det är Donald Trump som bestämmer vem som ska sparkas varje vecka, och den som blir sist kvar får ett toppjobb i hans koncern. Därför är det i hans intresse att den bäste vinner och därmed finns inga regler som gör att otur, eller smarta pakter kan få ut den bäste. Jag hoppas TV3 har tagit till sig det, och till exempel inte låter folket rösta om vem som ska vinna.

Den svenska varianten har mer formen av en skola, medan den amerikanska är som en lång anställningsintervju full med uppdrag. Johan Stael von Holstein är rektor för skolan och Vigo Carlund, vd för Kinnevik, ska försöka vara Trump.

Lite besviken på att den sänds måndag till torsdag, ofta svårt att hålla uppe intresset i en sån såpa.

Jag hoppas serien blir en succé. Det skulle kunna betyda mycket för entreprenörskapet i Sverige. Om ungdomar plötsligt tyckte det var lika hippt att bli företagare som att bli musikartist så har vi vunnit mycket.

Läs mer i SvD.

1 kommentar:

Mathias Sundin sa...

Kul att det är fler som kollar på Apprentice. Verkar inte ha blivit någon större framgång i Sverige. Lite kass sändningstid också.

Risken med en såpa som går nästan varje dag är det blir för stort fokus på personer och konflikterna dem emellan, istället för deras uppdrag och business.