2004-12-15

Ideologi på olika nivå

Som bloggare med intresse för internationell och svensk politik och fritidspolitiker i kommunens kultur- och fritidsnämnd, gäller det att kunna röra sig mellan frihetskampen i Ukraina och den lokala hockeyklubbens eventuella konkurs, mellan utanförskapets Sverige och bidrag till en klättervägg och mellan presidentvalet i USA och loppmarknadens framtid.

Kanske låter det som jag raljerar, men alla dessa frågor är viktiga, på olika sätt. Ideologi och demokratisyn är tydlig i frågan om Ukrainas framtid, men den finns också i den nu aktuella frågan om loppmarknadens dito. Tyvärr missar fritidspolitikerna ofta det.

Idag är det möte i kultur- och fritidsnämnden och sossarna har lagt förslaget att loppis ska flyttas. Moderaterna tänker ta strid och hävdar att den måste få ligga kvar där den alltid legat. Var ligger ideologin i det? Nej, den finns inte. Ideologin ligger i om man tycker att en kommun ska driva en loppmarknad eller inte.

Nu ser moderaterna chansen att ta lite politiska poäng, och det är väl inget fel i det. Men de kunde tagit poängen och ändå drivit frågan utifrån sin ideologiska övertygelse och istället tyckt att någon privat aktör kunde drivit den och fått hyra mark var de velat, t.ex. av kommunen.

Ibland får ideologin kliva undan för att klara av verkligheten i en kommunal vardag, men förvånatsvärt ofta går den också att få in och då blir besluten både bli bättre och tydligare.

4 kommentarer:

Håkan sa...

Så sant, så sant. Och jag ser till min glädje att detta påminner om vårt resonemang från när jag hade förmånen att få tala inför Stureakademin.

Mathias Sundin sa...

Ja, det stämmer. Dagens möte i KFN var det bästa hittills. Det var flera frågor där ideologi tydligt var grunden till våra ställningstaganden och reservationer.

Robert Nordman sa...

Tja, man skulle ju också kunna säga att det ligger ideologi i "don't fix it if it ain't broken" (som vilken konservativ som helst skulle kunna säga ;) ), vilket ju rätt mycket är fallet i frågan.
Loppisen funkar där den är, parkeringstjafset är rejält larvigt.
Frågan om vem som skall driva kan (bör!) man ta som nästa steg.
/Robert, med risk för att låta som om jag stiger in för att försvara partiet.

Mathias Sundin sa...

Den borgerliga gruppen var eniga i sin reservation och eniga om hur frågan borde hanteras. Vi utesluter inte Himmelstalund, eller något ställe. Har någon en kreativ lösning så vore det bra. Om någon inte har det blir det ingen loppis.