2004-12-30

Bra exempel

Kritiken mot regeringen är fortsatt hård, från flera håll. Jag har själv klagat på det jag upplevt som brister.

Norrköpings kommun verkar dock vara ett föredöme. De inrättade väldigt snabbt en krisgrupp och drog igång den plan som fanns för krissituationer. De har nu också skickat en buss till Arlanda för att köra hem Norrköpingsbor, trots att de inte vet om någon finns med på planen.

Alldeles rätt inställning. Kanske skickas bussen helt i onödan och när krisplanen sattes i verket, kunde det ha varit helt i onödan. Men hellre en gång för mycket, än en gång för lite. Den hållningen borde regeringen och alla kommuner ha.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"De har nu också skickat en buss till Arlanda för att köra hem Norrköpingsbor, trots att de inte vet om någon finns med på planen.

Alldeles rätt inställning."


Va? Anser du verkligen att kommunens uppgift är att transportera turister från Arlanda? Inte precis en kommuns kärnuppgift om du frågar mig. Jag trodde du var liberal...

Mathias Sundin sa...

Jag vet inte om du vet vad som har hänt i Asien?

De som kommer med planen nu är skadade, ibland lindrigt, ibland allvarligt. Då tycker jag stat och kommun ska se till att invånarna blir omhändertagna.

Att avfärda dom som bara turister är lite väl magstarkt. Då måste man ifrågasätta varför de inte ska ta sig hem helt på egen hand, och varför regeringen överhuvudtaget bryr sig om vad som händer i Asien.

Jag, som liberal, ser det som statens främsta uppgift att skydda sina medborgare. Då ingår bland annat att transportera och hjälpa skadade medborgare (vilket inkluderar psykiska skador) vid den här typen av katastrofer.

Anonym sa...

Bah! Om det kommer skadade personer till Arlanda så anser jag det naturliga vara att skicka ambulanser. Det är en uppgift för sjukhus/landsting. Vare sig kommun eller stat har sjukvård på sin lott.

Om du vill ha curlingsamhället så står det dig fritt, men kom inte och klaga sen på att den offentliga sektorn är för stor. Det där med att staten ska "skydda sina [sic] medborgare" låter ju fint men varför ska resenärer då över huvud taget ha en försäkring?

Mathias Sundin sa...

För det första uppskattar jag att diskutera med någon som inte är anonym, men det är upp till dig.

För det andra så tycker jag det är smått löjligt att påstå att det är ett curlingsamhälle att hjälpa medborgare som har varit med om den största flodvågen på 200 år, vilket har blivit en av landets största tragedier.

Omänsklig tycker jag din inställning är.

Att sen dra paralleller till en stor offentlig sektor tycker jag också blir smått löjligt. Att skydda och ta hand om medborgare som skadat sig i en naturkatastrof går utmärkt att göra även i en nattväktarstat (och ska göras).

Det betyder inte att staten ska ta ifrån medborgarna allt eget ansvar, men vid naturkatastrofer som denna är det på plats med en hjälpande hand. För de som inte vill är det frivilligt att tacka nej.

Anonym sa...

Visst, det är helt omänskligt att anta att oskadade ska ta tåget hem. Tur att det finns mänskliga politiker som "gör något"! Några tiotusentals kronor är väl billigt. Skit samma om det gör någon nytta och vad de annars kunde använts till. I värsta fall så får vi väl höja skatten.

Kan man bli mer politiskt korrekt?

Heter du möjligen Bengt Westerberg egentligen?

Anonym sa...

Jag har inget att invända mot att staten hjälper till med att ordna flygtransport hem från ett kaotiskt katastrofområde.

Låtsas inte som om jag påstått det.

Nu var det inte det som herr Westerberg framhöll som ett gott exempel. Istället var det frågan om en tom gest från kommunen. Den gamla vanliga åtgärden från politiker som vill visa handlingskraft.

Om det i era ögon är cyniskt att anse att hjälp ska sättas in där den gör bäst nytta så har ni förvrängt begreppet. Alla åtgärder är inte meningsfulla när resurserna är begränsade. Det handlar om alternativkostnad eller med Bastiats ord "det som inte syns". Vad fick stryka på foten för att en eventuellt tom buss ska stå på Arlanda?

Jag har fortfarande inte fått en förklaring till varför gratis hemresa är bättre än ambulanser.

Ert bisarra prat om nattväktarstaten hade jag inte tänkt kommentera eftersom det inte har med saken att göra, men nu har den kommit på tal två gånger så jag kommer väl inte undan. Nattväktarstaten är ju i någon mening den minsta stat man kan tänka sig som upprätthåller kontrakt och skyddar medborgarna från våld. Skydd mot olyckor ingår inte i detta minimum.

Kanske var det ingen felskrivning i den tidigare post där svenskarna beskrevs som statens egendom?

E Hillblom
(som inte tänker starta en blog för att kunna skriva kommentarer utan tänker fortsätta posta anonymt)

Jefferson Smith sa...

Du, anonym,

Jag vet inte vad du har lyckats föreställt dig i den förvirring du allmänt verkar befinna dig i, men det var självklart ingen *tom* buss Norrköping och de andra Östgötska kommunerna skickade till Arlanda (då kunde de väl ringt på taxi lika gärna) – utan en buss med brandmän, sjuksköterskor, socialtjänstefolk, en präst, mat, dryck och enklare kläder.
Syftet med den är att omhänderta medborgare som hemkommit från ett ställe som drabbats av en flodvåg somdukanskehörttalasom.

Sedan hur du kan veta om denna buss hade eller inte hade skickats om vi hade haft en nattväktarstat är något jag kommer ligga vaken på nätterna och grubbla över. Eller ja, i alla fall en minut eller två. Fast inte i natt, då är det ju nyårsnatt.

Och det är väl trevligt att i alla fall någon tänker på dig också?

Förresten tog jag mig friheten att skicka ett Blommogram till din adress i Stockholm. Tråkigt att människor ska behöva sitta ensamma i dagar som dessa, tycker Jefferson som nyss kommit på att han är ganska medmänsklig – jämfört med andra – och jag tänkte också att du kanske skulle börja med blommor för att sen jobba dig upp till människor..?

Gott nytt år.

Anonym sa...

Ja, hur kunde jag vara så enfaldig och få för mig att det var en tom buss? Dumma, dumma mig.

Kanske efter att ha läst följande:

"De har nu också skickat en buss till Arlanda för att köra hem Norrköpingsbor, trots att de inte vet om någon finns med på planen."Observera att det inte var brandmän och präst som framhölls som så fantastiskt utan skjutsen hem. Varpå jag påpekar att de kan t ex ta taxi.

Lustigt nog exakt samma åsikt som du Jefferson... Det är dags kliva ner från dina höga hästar nu.

Gott nytt år och tack för blommorna. De kommer inte till mig men det är ju tanken som räknas!

/E Hillblom

Mathias Sundin sa...

Att bussen inte hade med någon personal sa sig själv tycker jag. När jag skrev det visste jag inte vilken sorts personal som fanns med, men antog att det skulle finnas någon sorts sjukpersonal.

Även om bussen hade varit tom på personal, och istället snabbt kört ner passagerarna till ett sjukhus i Östergötland (det var för övrigt ett samarbete mellan kommunerna i Östergötland, inte bara Nkpgs kommun, som jag trodde), så hade jag också tyckt det varit bra.

Att det åkte utan att veta om det fanns några östgötar med på flyget går också att försvara. Det har förmodligen varit nära nog omöjligt att få reda på den informationen och antingen får de chansa, som de gjorde, eller strunta helt i dom.

Varför inte ambulanser undrar du? Jo, för att personer i behov av så akut vård, kördes med ambulans till sjukhus i Stockholm. De personer som åkte med bussen till Östergötland var inte lika stort behov av akut vård. Mindre skador och psykiska besvär.

Vad fick stryka på foten för denna buss frågar också Hillbom (tack för att du inte längre är anonym). Ja, något fick göra det självklart. Jag sitter i kultur- och fritidsnämnden, tro mig det finns mycket som är bra mycket mindre viktigt än att ta hand om katastrofoffer. Som jag tidigare har sagt så prioriterar jag att skydda medborgarna högre än något annat.