2004-11-09

Vem är gladast över Bushs vinst?

Jag tror att den person som är allra gladast över att George W. Bush vann valet är Michael Moore. Han är nu garanterad four more years av rejäla inkomster från nya dokumentärer och böcker om och mot presidenten.

Visserligen är jag övertygad om att Moore snabbt hade vänt sig mot John Kerry om han hade blivit vald. Moore krävde att Kerry snabbt skulle ta hem trupperna från Irak, annars skulle han vara en svikare. Moores retorik innan valet antydde att han snabbt skulle kunna börja kalla Kerry en svikare eller en ny Bush - och tjäna lite pengar på anti-Kerryböcker.
Men hatet mot Bush är större än vad det någonsin hade blivit mot Kerry, och det innebär mer pengar i Michael Moores ficka.

Innan valet lyssnade jag på en debatt om amerikansk massmedia. En av vänsterdebattörerna sa en intressant sak om Moore som jag håller med om. Han menade att Michael Moore inte är vänster, han är populist. Han går inte att placera in i höger-vänsterskalan på ett traditionellt sätt, utan han gör det som han kan tjäna pengar på. Visserligen med utgångspunkt från vänster men många vänsterintellektuella ogillar Moore för hans falska propaganda. Det undergräver deras position.

Inga kommentarer: