2004-11-29

Integrationsdebatten

Det blev en mycket intressant dag och kväll med Mauricio Rojas. Först besökte han en organisation som heter Ditt Nya Hageby. Det är ursprunglingen ett amerikanska koncept för att förbättra bostadsområden inifrån, genom att människorna själva gör det. Egenmakt inte myndighetsmakt. Ska försöka skriva några fler rader om det senare i veckan.

Sen var det dags för debatt med Lars Stjernkvist, som är mycket trevlig, skapar en gemytlig stämning, håller med alla och säger absolut ingenting - och kommer undan med det. Ett sosseproffs med andra ord.

Det mest intressanta delen av debatten kom dock mellan en åhörare och Rojas. Mauricio tog i sin inledning upp ett exempel på en man vi träffade på Ditt Nya Hageby. Han hade jobbat som läkare i 28 år i Irak innan han kom hit för nästan sju år sedan. Nästa vecka, kunde han möjligen (om ett möte gick bra) få börja praktisera inom sjukvården i Sverige. Sju år!

Han kunde arabiska och flytande engelska (och numera bra svenska). Mauricio blev upprörd och menade att mannen borde kunnat börja efter en dag i Sverige. Många patienter pratar bara arabiska eller engelska, de skulle få mycket bättre hjälp hos en arabisk läkare än en svensk. Självklart ska läkaren försöka lära sig svenska, men under tiden kan han göra nytta.

I publiken satt en svensk sjuksköterska. Hon gav Mauricio tipset att inte använda det exemplet eftersom han var ute i det blå. I praktiken måste du kunna svenska för att kunna kommunicera på ett sjukhus, sa hon. Man måste kunna svenska.

Ja, men, svarar Mauricio. Det finns många som bara kan arabiska. Låt mannen börja jobba och under tiden lära sig svenska. Antingen kan han jobba med sjuksköterskor som talar arabiska, eller så får de prata engelska. För patienten är det mycket bättre med en person som kan deras ursprungsspråk.
Du visar ingen vilja, bara ser problem.

Kvinnan blir arg och Mauricio likaså. De chilenska ögonen blixtrade. Lasse Stjärna försökte bryta in och plocka poäng, men Mauricio högg av honom och sa åt honom att vara tyst, för det här är viktigt! Det här är grunden till problemen. Regler, regler, regler som enbart krånglar till och inte hjälper ett dugg. Du visar ingen vilja! Bara ser problem!

Kul med en debattör som vågar säga rakt ut när han tycker något är fel och talar klarspråk rätt igenom. Kul också med lite känslor i en debatt. Mauricio Rojas brinner för det han säger, det kan ingen missa, och det tror jag är viktigt.

Får ni chansen att kolla när han debatterar mot Luciano Astudillo så gör det. Luciano ska vara rätt aggressiv han också.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag stödjer Rojas tanke om läkaren och arbetet. Sitt nya språk lär man sig bäst på jobbet. När man anställer en invandrare bör språkkunskaperna vägas in som alla andra egenskaper. Självklart kan inte en läkare utan svenskkunskaper göra vad som helst, men det gäller alla läkare (fast ur andra aspekter). Det viktigaste är att personen i fråga har tillräckligt eget omdöme att se sina begränsningar (vilket är centralt just för en läkare), och anpassa sig därefter i väntan på att språkkunskaperna ökar, vilket sker bäst i tjänsten.

Om arbetsgivaren mot bakgrund av dessa begränsningar är beredd att anställa, så bör inga formella hinder ligga i vägen.

Liksom du är jag dock positiv till tanken på språktest inför medborgarskap. Men det är en helt annan fråga!

Mvh Kirderf
(debatterar oftast på www.debattforum.com )

Mathias Sundin sa...

Kunde inte sagt det bättre själv!