2004-11-12

Flytta till Island?

På min resa till USA mellanlandade jag på Island och träffade där på Johnny Munkhammar som jobbar på Svenskt Näringsliv och även har blivit bloggaren på senare tiden. Vi pratade bland annat lite om hans senaste bok "Sagan om välfärdens återkomst", som jag rekommenderar att ni läser. Johnny visar på ett effektivt sätt varför den svenska och västeuropeiska modellen helt inte kommer att hålla. Att vi kommer tvingas tänka om - och det viktigaste - att det är något positivt.

Ett land som har tagit sig an sina problem är just Island. Johnny Munkhammar skriver idag om det. Tack vare diverse liberala reformer har de gått från plats femton till plats sju, samtidigt som Sverige gått från fjärde till fjortonde. Deras sysselsättningsgrad är 81,5 procent och arbetslösheten ligger på 2,5 procent.

Det kanske intressantaste är privatiseringen av vattnet. Fisket är fortfarande största näringen, men tidigare var havet och fiskarna allmän egendom, vilket ledde till utfiskning och ineffektivtet. Nu ägs havet privat och problemen har försvunnit. Varför ska du ta hand om något som du kanske inte har tillgång till i morgon? I Sverige äger bönderna sin mark själva, varför ska inte fiskare kunna äga delar av havet?

Inga kommentarer: