2004-11-11

De flesta sänder utrikesministern

De flesta andra europeiska länder sänder utrikesministern till Kairo och ceremonin för Yassir Arafat. Men Göran Persson ska promt åka själv. Jag minns inte exakt men var den ens utrikesministern han sände till Madrid?

Enligt Aftonbladet sänder dessa länder utrikesministern: Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Ungern, Luxemburg (+ vice premiärminister), Norge, Portugal, Schweiz, Spanien, Portugal och Storbritannien.

Varför ens sända utrikesminister? Det har jag större förståelse för. Visserligen har Arafat varit terrorist och inte gjort alls tillräckligt för stoppa självmordsbombarna - och av den anledningen borde ingen besöka hans begravning. Men nu finns det en fredsprocess att rädda/starta och som en gest till palestinerna behöver de europeiska regeringarna ha en representant på plats.

En möjlig förklaring till att Göran Persson åker är att han tänker sig en aktiv roll i en eventuell kommande fredsprocess, som nu möjligen kan dra igång nu i Mellanöstern. Hans populäritet hos svenskarna har sjunkit ett tag och han kunde behöva spegla sig i lite internationell glans.


4 kommentarer:

Tor sa...

Det var Gunhoo-Gunnar som fick åka till Madrid, biträdande finansminister.

Anonym sa...

Lägg ner. :) Det kommer ju bli askul att få gotta sig i att de enda statscheferna som närvarade var islamistiska dylika (eller juntaledare i muslimska länder)... och så Chiraq och Persson (hoppas Chiraq åker nu bara).

/Xipe

Tor sa...

Såg min gräsliga staving, Gung-Ho Gunnar ska det vara.
Det kommer bli hur roligt som helst! Göran Persson gör bort sig igen när han försöker flytta fokus från det illa skötta Sverige till utomlands. Han trodde att han hade tur och kunde gripa ögonblicket med Arafats död, men han trodde fel...får vi hoppas.

Mathias Sundin sa...

Just ja, Gunnar Lund var det. Jisses.