2004-10-27

Cecilia Uddén stängs av

Efter sina uttalanden i en debatt i går morse med Johan Norberg så stängs nu Cecila Uddén av från sitt ordinare jobb i ett par veckor. Hon sa nämligen följande:

"Och jag tycker heller inte att svenska medier har något som helst krav på sig på opartiskhet när det gäller valet i USA. Vi har ju ingen anledning att vara opartiska och redovisa båda ståndpunkter på samma sätt som vi skulle göra i ett svenskt val. Det gör vi ju heller inte i andra internationella frågor. Vi skulle inte göra så i valet i Tunisien eller Saddam Hussein eller något annat."

Det höll inte alls hennes chef med om:

"Stockholm (TT)
Sveriges Radios tidigare USA-korrespondent, Cecilia Uddén, kommer inte att bevaka det amerikanska valet.
Orsaken är att hon på tisdagen under en diskussion i programmet P 1-morgon sade att svenska medier inte hade något krav på saklighet i bevakningen av valet i USA.
I ett pressmeddelande säger programdirektören Kerstin Brunnberg att uttalandena innehöll felaktigheter och att programreglerna om opartiskhet och saklighet gäller för all rapportering i Sveriges Radio.
Cecilia Uddén, som numera är programledare för Konflikt, beklagar i pressmeddelandet att hon uttalat sig i strid med programreglerna.
Hon kommer inte att bevaka valet och de kommande två veckorna leds Konflikt av en annan person.
- Vi har våra karensregler. Har man deklarerat en uppfattning i en fråga så bör man inte arbeta med den frågan, säger Kerstin Brunnberg till TT."

Inga kommentarer: