2004-09-18

Moderat skattepolitik

Idag presenterar moderaterna delar av sin skattepolitik. Rubriken är "Slopandet av värnskatten får vänta". Det är inte precis vad debattartikeln handlar om, den visar hur moderaterna vill sänka skatterna och var de vill börja någonstans. Kort sammanfattat så ser det bra ut. Här är de viktigaste punkterna:

* Inleder med att färre arbetar, därför lägger de om sin ekonomiska politik. "Hållbara statsfinanser" återkommer ständigt.

* Låginkomsttagarna drabbas värst av de höga skatterna.

* De är noga med att poängtera att det inte handlar om "att jobba mera" för en utsliten undersköterska, utan att fler ska jobba. (De har lärt sig läxan av Leijonborgs utspel som blev till att de som jobbar ska jobba tre timmar mer)

* Inkomsskatterna ska sänkas med 55 miljarder.

* Detta ger en extra tillväxt på 50 miljarder per år, men(!), dessa pengar får inte användas fören de verkligen finns i kassakistan.

* Höginkomsttagare får inga marginalskattesänkningar, men mellan- och låginkomsttagare får en ganska stor sådan. För någon med en lön mellan 10 - 20000 kr så blir marginalskattesänkningen 12 procentenheter.

* En barnskötare får ca 11000 kr mer kvar, en metallarbetare 15000 kr och en kvinnlig SACO-medlem 19000 kr.

* För att finansiera detta skippar de skattesänkningar på hushållsskatter (är det för hushållsnära tjänser?) på 30 miljarder och skjuter upp sänkningen av värnskatten, plus en del bidragsnedskärningar på 15 miljarder.

"Kärnan i de reformer som här skisseras handlar om att människor skall få större makt över sina egna liv."

Det är så bra det kan bli i dagens Sverige. Visst borde värnskatten bort och visst hoppas man på större skattesänkningar, men någonstans måste man börja och det är både bra för den grupp som drabbas värst av sossarnas politik (låginkomsttagare) och otroligt svårt för sossarna att angripa. De kan prata om nedskärningarna i bidragen, men det kompenseras till viss del av skattesänkningarna och jag tror att det finns rätt många som börjar få en tuffare inställning mot arbetslösa och sjukskrivna.

Framförallt ger det en mycket bra möjlighet att ta makten, och det är det viktigaste. Vi måste välja om vi vill ta makten eller enbart påverka idédebatten. Är det makten vi vill ha så är det här vägen att gå.

De som har minst frihet i dagens Sverige är låginkomsttagare, de får nu ökad frihet.

Moderaterna har blivit mästare på att få ut exakt det de vill i debatten. Jämför som sagt med folkpartiets utspel om att vi måste jobba tre timmar mer. De flesta uppfattade det som att de som jobbar måste jobba hårdare, vilket inte alls var budskapet. Men det är svårt att inte dra sådana slutsatser av ett sånt utspel om man inte läser hela debattartikeln, vilken ingen gör.

Fullt finansierat är något som moderaterna hamrar in. Idag går Sverige back varje år och den vanligaste kritiken mot moderata skattesänkningar är att de inte är "fullt finansierade". Nu kan de inte klaga över det, och inte heller använder de pengarna som kommer i form av tillväxt fören de har dem i kistan. Sossarna kommer säkert säga samma saker som vanligt, men det blir väldigt svårt att klara sig med bara det. De närmaste två åren kommer bli väldigt spännande.

Inga kommentarer: