2004-09-13

Mer fart med enmanvalskretsar?

Dick Erixon föreslår, som ni kan läsa nedan, att riksdagen minskar till 249 ledamöter och att dessa utses i enmansvalskretsar. Det skulle troligen sätta mer fart på de som sitter där. TV4:s Nyheterna har undersökt vilka de flitigaste och lataste ledamöterna är under denna mandatperoid. I toppen hittar vi kristdemokraten Torsten Lindström med 67 ställda frågor.

Det mest intressanta är att granska de lataste ledamöterna. Det finns 38 st som inte ställt en enda fråga. Jag sa i en kommentar till Erixons förslag att det på sikt skulle bli en nackdel för sossarna för de måste ställa om partiet och hitta kandidater som inte kan gömma sig i en stor anonym massa. Jag kan berömma mig själv med att jag troligen har en poäng. Av de 38 slöaste är hela 30 socialdemokrater.

I och med den här undersökningen så tänker jag också utse riksdagens mest värdelösa ledamot. Priset går till moderaten Lennart Hedkvist från Uppsala. Han har inte ställt en enda fråga och lyckats fälla förslaget att avskaffa kårobligatoriet. Det här citat säger väl det mesta:

"Har man valt att bo i en bostadsrätt måste man vara med i en bostadsrättsförening. Är det så märkvärdigt att man måste vara med i en kår och nation om man studerar?"

Ja, det är det! En bostadsrättsförening är ingen politisk förening och det går också att välja att inte bo i en bostadsrätt. Det finns inga möjligheter att plugga på universitet som inte har kårer.

Folkpartisten Cecilia Wikström röstade också mot förslaget men hon verkar iallafall ha ställt nån fråga, så hon är bara näst mest värdelös.

Inga kommentarer: