2004-09-06

Ledning för alliansen

Den borgerliga alliansen leder nu för första gången sedan 1997 i en undersökning hos Demoskop. 49.8% mot vänsterblockets 49,3%.

Samtidigt ser vi att Junilistan kan komma att satsa på riksdagen i valet 2006, vilket borde vara ett hot mot de borgerliga blocket. Frågan är dock om de inte kan komma att ta lika många sosseväljare, för valfrågorna just nu verkar otroligt ensidiga. Folkomröstning om EUs nya författning, nej till författningen och ett formellt undantag från EMU och euron. Ensidigt som sagt, men smart. Så här resonerar Nils Lundgren:

"Om det blir nej till folkomröstning och frågan ska avgöras i valet 2006 kommer något att saknas i valet. Då kommer vi att ha fyra borgerliga partier som alla säger ja. Och så två väldigt annorlunda partier – miljöpartiet och vänsterpartiet – som är emot författningen och marknadsekonomi. Och vad ska då de som vill vara med i EU men säger nej till den nya författningen rösta på då?"

Nu kunde vi se i valundersökningarna för Europaparlamentsvalet att många av de som röstade på Junilistan var mot EU, trots att Junilistan själva inte är det. Säkert kan många som är mot marknadsekonomi rösta på dem också.

Men kommer de in i riksdagen så blir det förmodligen i en vågmästarroll. De röstar troligen för en borgerlig regering, och hamnar då i en rejäl maktposition och kan kraftigt försvaga den regeringen. Om de nu inte är så smarta att de kräver en plats i regeringen. Förmodligen kan de tänka sig att ingå i både en sosseregering (Lundgren är ju sosse) och en borgerlig. Det kan bli ett intressant val 2006.

1 kommentar:

gudmundson sa...

Det är en ohyggligt spännande tanke - Junilistan i riksdagsvalet. Säkert finns det sammanlagt 7-8% att plocka på euroskepsis, från bägge läger.

Men jag gissar att det blir billigt att köpa Junilistan. Såväl högerblocket som vänsterblocket kan mycket väl tänka sig att erbjuda en folkomröstning om eu-konstitutionen (i synnerhet en rådgivande sådan) i utbyte mot Lundgrens förtroende. Kanske kan det vara en prestigeförlust för socialdemokraterna, men det är de beredda att ta för att få behålla regeringsmakten.

Så då blir frågan: vad vill Junilistan ha mer än en folkomröstning?

Jag gissar på:
a: sunda statsfinanser
b: allmän odefinierad euroskepsis

För att få regerinsmakten efter valet bör det borgerliga blocket alltså:
a: uppmuntra Junilistan att starta parti.
b: skapa en gemensam plattform för sunda statsfinanser.
c: efter valet skapa en överenskommelse om folkomröstning i konstititutionsfrågan.

Eller?