2004-09-10

Bamse en dumsnäll humanist?

Daniel på Subjektiv.se har hunnit före mig och läst igenom hela uppsatsen om Bamses politiska åsikter. Han skriver följande i en kommentar:

Jag har läst igenom hela. Ganska intressant. I många frågor framför Bamse (eller Rune A...) en slags dumsnäll humanism. Men det finns även inslag av ultraradikalism på bl.a miljöområdet.

När det kommer till ekonomiska och fördelningspolitiska spörsmål är sinnet sådär grumligt felaktigt som det kan vara hos socialister...att folk svälter förklaras enbart med att vi i rika världen inte delar med oss, turister framställs som parasiter som tar resurser från de fattiga i länderna de besöker osv. Hans hyllning till bl.a kommunist-kina och den kinesiska revolutionen är också helt klart hårresande.

Jag har själv växt upp med Bamse, men att det var så politiskt färgat var inget man tänkte på som barn. fast jag läste ju å andra sidan Kalle Anka också och fin min dos individualism ;)

Jag blir mer och mer förbannad när jag tänker på det vidriga i att sprida politisk propaganda förklädd till en gullig serietidning. Klart att man som liten knåd blev arg på den elake Krösus Sork som bara skulle ha allting själv. Helt omöjligt att värja sig ifrån. Jag ska ta upp det här med mina föräldrar!

P.S. Läs gärna också vad Daniel tycker om hans och andras sexstress. D.S.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hehe...det är inte så ofta jag ser mina kommentarer bli en egen post...det tackar jag för :)

Jag håller med om det felaktiga att sprida politisk propagande till barn i form av serier (som troligen gjorde den "anti-kommersielle" Rune till en välbeställd man...), att det talar väl om tolerans - mot våld och främlingsfientlighet är bra - det kan nog ingen säga nåt om. Men när Skalman har Mao och Marx i bokhyllan då blir man fasen mörkrädd. Tror jag ska leta rätt på mina gamla Bamse hemma och läsa igenom med vuxna ögon.

/Daniel.