2004-09-01

Alliansen

I Maud Olofssons Högfors har nu den borgerliga Alliansen tagit form. Hittills är jag mycket nöjd för det mesta av det jag har efterlyst finns med i detta dokument. Nu gäller det bara att genomföra det också, men so far so good.

Det börjar bra med att man radar upp några saker de ska jobba för. Mer makt till enskilda människor, det ska löna sig bättre att arbeta för vanliga löntagare och entreprenörer, jämställdhet och att Sverige ska bli en aktiv aktör i EU.

Det riktigt bra är planeringen fram till nästa val år 2006. En förvalskampanj med de fyra partiledarna under 2005 är en lysande idé. Likaså den sk äntringsstryrkan som ska sätta sig in i pågående utredningar och propositioner ska förberedas. Det visar att den här regeringen inte bara tänker sitta i fyra år. Väldigt bra att de kommer undersöka sossarnas enpartistat. Det krävs hårda nypor och viljan att riva upp mycket mer rötterna för att en borgerlig regering ska lyckas.

De sex arbetsgrupperna ger en fingervisning om hur några ministerposter kommer tillsättas. Moderaterna får finans- och utrikesminister, folkpartiet justie- och utbildningsminister, kristdemokraterna troligen socialminister eller liknande och centern näringsminister. Det ger en slags skuggregering.

Nu återstår en sak som visserligen kan presenteras senare, men som jag tror behöver bestämmas innan valet. En statministerkandidat (som borde bli Reinfeldt).

Inga kommentarer: