2004-08-15

Reinfeldts valallians

Det verkar nästan som om Fredrik Reinfeldt läser min blog. Igår presenterade han ett förslag, Allians för maktskifte, för borgerligt samarbete inför valet 2006 och det stämmer ganska väl överens med vad jag tidigare har föreslagit.

Hans förslag går ut på att de borgerliga tillsätter sex grupper som ska arbeta fram en gemensam borgerlig ståndpunkt inom det området. Den som är ordförande för gruppen blir också talesman i den frågan, mao någon slags skuggregering. Blir det sex grupper så gissar jag att m och fp får två ordförande var och kd o c en ordförande var.

Så här skrev jag i juli:

"De borgerliga partierna sätter sig ner och löser de svåra frågorna som kan spräcka en framtida regering och tar fram en grundläggande ekonomisk politik."

I sitt brev så betonar Reinfeldt att det utöver detta ska finnas skillnader mellan partierna. Så här skriver han:

"Vi skulle som partier begära ett gemensamt mandat i valet, men samtidigt också möta väljarna för att vinna stöd för våra respektive visioner om framtiden liksom för de profilfrågor som inte ligger inom ramen för manifestet. Väljarnas värdering av de olika partierna i valet 2006 påverkar sedan hur tyngdpunkten förskjuts i det framtida samarbetet."

Och så här skrev jag:

"De presenterar den grundläggande ekonomiska politiken och driver sina egna profilfrågor. De säger till väljarna att detta är grunden, den får ni oavsett vilket borgerligt parti ni röstar på. Men, ni kan också, till skillnad mot en sosseregering, välja inriktning på regeringen. Tycker ni familjepolitik är viktigt så röstar ni kd. Vill ni ha ett friare näringsliv röstar ni m. Och så vidare."

Det börjar låta som det finns en riktig vilja hos de fyra partierna att verkligen utmana sossarna 2006. Vi får hoppas att det här nu inte bara blir en papperstiger. Bra att de börjar i god tid också. Det här kan bli riktigt bra.

Inga kommentarer: