2004-08-13

Bra ny EU-kommission

Jag tyckte direkt att EU-kommissionens nye ordförande José Manuel Barroso verkade vara ett bra val, inte bara för att han ser ut som Marve Fleksnes. Barroso är marknadsliberal och har placerat liberaler på viktiga poster i den nya kommissionen, samtidigt som han knuffar undan de stora länder Tyskland och Frankrike på poster med fin titel men mindre inflytande över något viktigt område.

Han har placerat liberaler inom ansvarsområdena jordbruk, konkurrens, revision och antikorruption, hälsovård och bistånd. Dessutom Peter Mendelsohn från Storbritannien med ansvar för handelsfrågor, han är visserligen socialdemokrat men vad jag förstått ganska liberal inom detta område. Han har tidigare varit högst delaktig i Labours omformning till en mer socialliberal ideologi.

Tyskland och Frankrike får varsin vicepresident med ansvar för industri respektive transporter.

Vad gäller Margot Wallström så är det också en smart utnämning av Barroso även om jag håller med om kritiken som riktas mot posten. Den innebär inte speciellt mycket reell makt. Däremot ur kommissionens perspektiv så är den bra. Wallström får ansvar för PR och intern kommunikation. Ett jobb hon säkert kommer fixa utmärkt och dessutom kommer hon bli ett bra ansikte utåt för kommissionen, och hon kan säkert göra den populärare.

EU har ett par besvärliga år bakom sig och det behövs en riktigt bra kommission för att guida unionen genom de närmaste åren fyllda av folkomröstningar om den nya grundlagen. Förhoppningsvis kan den också skala bort en del av de riktigt dåliga delarna av unionen, som jordbrukspolitiken.

Inga kommentarer: