2004-08-07

Bloggarna struntar i folkmord?

Mikael Pawlo på IDG sågar både svenska och internationella bloggare för att de ägnar så lite uppmärksamhet åt folkmordet i Sudan. Han lägger in en brasklapp om att han kanske missat något inlägg. Det stämmer Pawlo, jag har skrivit om Sudan i ett antal tidigare poster, men i övrigt verkar han ha en poäng.

"Bloggaren vill ju också bli läst. Därför blir svenska bloggar lätt en spegel av vad svenska medier innehåller. Gräsrotsjournalistiken blir ingenting annat än ett annat perspektiv på den agenda som Dagens Nyheter och SVT sätter."

Det är viktigt att bloggare försöker att inte följa mainstreammedia alltför mycket. Sådant som inte diskuteras i massmedia men ändå är viktigt behöver någon lyfta fram, därför är bloggarna viktiga.
Jag försöker till exempel bidra med lite extra information och analyser av presidentvalet i USA. Visserligen är mina källor något begränsade och jag blir ofta tvungen att ta till de stora nyhetskällorna i USA. Men det ger ändå ett annat perspektiv eftersom svensk media är extremt Kerry-vänlig, eller anti-Bush iallafall.

Bloggaren Gudmundson går ofta lite mer på djupet än vad som kan hittas i en vanlig dagstidning. Dick Erixon tvekar inte en sekund inför att såga allt och alla längsmed fotknölarna. Johan Norberg skriver visserligen för en internationell publik men tar ofta upp synvinklar som missas i svenska medier. Anders ML jobbar hårt för att klara av den svåra balansgång som de socialliberala ofta får gå. Att väga saker mot varandra och försöka framhäva både för- och nackdelar saknas ofta i debatten. Då gäller det att göra sin röst hörd och säga något slagfärdigt och tydligt.

Så visst finns det lite alternativ till mainstreammedia, men det kunde ju inte skada med lite fler.

Inga kommentarer: