2004-08-03

Att veta AB

Företaget där blivande ministern Ylva Johansson har varit VD borde ifrågasättas. Om inte företaget vore ett sådant misslyckande skulle det vara ytterligare en del av den socialdemokratiska maktapparat som byggts upp under lång tid.

Att veta AB ägs av Kommunförbundet, SKTF, Metall, Kommunal, Skandia och Lernia. Styrelsen befolkas av tre personer från Kommunförbundet (varav ordföranden och Illmar Reepalu, ordförande i Kommunförbundet), en från Metall, en från Kommunal och en från SKFT. Hur ägarförhållandena ser ut vet jag inte, men styrelsens uppdelning tyder på en dominans från Kommunförbundet. Och fram till för ett par dagar sedan så var fd (s)-skolministern VD.

Affärsidén är att sälja spel till skolor och annan offentlig verksamhet, framförallt kommuner mao.

Är det inte lite konstigt när Kommunförbundet äger ett bolag som ska sälja produkter till sig själva, närapå. Varför ska överhuvudtaget Kommunförbundet konkurrera med näringslivet? Är inte risken stor att personerna i ledningen utnyttjar sina kontakter ute i kommunerna för att få dem att köpa just dessa produkter? (Det verkar ju funka rätt värdelöst i det här fallet, det erkänner jag) Jag tycker inte kommuner ska pyssla med den här sortens verksamhet. Och en annan sak, det är våra skattepengar de slösar bort. Lämna åt näringslivet att sköta företag och sköt istället den kommunala verksamhet. Det är farligt när staten och det offentliga har sina tentakler ute överallt i samhället.

Vi säger att företaget skulle blivit en jätteframgång och dominerat försäljningen av läromedel till skolorna. Då har vi ett socialdemokratiskt företag som säljer socialdemokratiskt läromedel till socialdemokratiska kommuner. Låter som något Orwell skulle kunna kommit på.

Inga kommentarer: