2004-07-02

Veep

Spekulkationerna om vem som ska bli John Kerrys veep (vicepresidentskandidat) intensifieras nu. Demokraternas konvent närmar sig och vem det blir kommer presenteras någon gång innan dess.

De står mellan tre-fyra personer verkar det som. Tom Vilsack, guvernör i Iowa, Richard Gephardt, kongressledamot och John Edwards, senator från North Carolina. Ett par som också nämns ibland är Bob Graham, senator från Florida och Wesley Clark, fd general. Republikanska senatorn John McCain, som det tidigare spekulerades har en gång för alla tackat nej. Han är bland en av huvudtalarna på republikanernas konvent i augusti/september.

Den riktiga outsidern är Hillary Clinton, senator från New York. Hon nämns inte alls i spekulationerna, men förekom i en nyhet hos Drugdereport, här om dagen.
Hillary Clinton skulle sätta ett otroligt fokus på John Kerrys kampanj och stärka honom i sociala frågor (den tredje viktigaste frågan, enligt väljarna), där Bush dessutom är svag. Jag tror dock att Hillary kallt räknar med att Bush vinner och att hon istället siktar in sig på valet om fyra år.

John Edwards skulle troligen vara det smartaste valet. Han gjorde bra ifrån sig i primärvalen, tvåa efter Kerry. Han är dessutom från sydstaterna och kan locka över väljare i viktiga så kallade swing states. Frågan är dock hur personkemin fungerar mellan Kerry och Edwards. Något som påstås vara viktigt för Kerry.

Personkemin är dock på topp mellan Gephardt och Kerry. Är dock ett tråkigt val som inte kommer röra om speciellt mycket i grytan. Iallafall inte om man jämför med Hillary Clinton, John McCain och i viss mån Edwards.

Jag tror ändå det blir Gephardt. Kerry gillar honom och de har samarbetat länge i kongressen. En stabil och tämligen välkänd politiker. Så jag satsar mina pengar på Gephardt. Det ger oddsen 5-1. Helt ok.

UPPDATERING kl 21.45

CNN hävdar att senator Joe Biden och senator Dick Durbin också ligger mycket bra till.

Inga kommentarer: