2004-07-15

Omvänd strategi av Bush

Den stora kampen i USAs presidentval handlar om sk swing voters. De som inte har bestämt sig och kan komma att rösta på vilken som helst av kandidaterna. I vanliga fall försöker kandidaterna göra utspel som kan flytta dessa swing voters över på deras sida, och inte tvärtom. Det låter ju ganska logiskt.

Bush testar nu en annan strategi. Han gör allt för att tilltala gruppen av riktiga konservativa kärnväljare. Tanken är att dessa ska bli så starkt engagerade att de övertygar en del swing voters.

Troligen är det därför Bush så hårt driver frågan om att förbjuda giftermål för homosexuella (som röstades ner i senaten igår). Många swing voters håller inte med honom, men kärntrupperna inom republikanerna gör det.

Jag tror dock fortfarande att frågan om gay-giftermål kan bli svår för Bush. Republikanerna brukar anklaga demokraterna för att de vill lägga sig i vanliga folks liv och bestämma åt dem. Nu försöker Bush toppstyra staterna. Det kan Kerry utnyttja för att minska Bushs trovärdighet i kritiken mot demokraterna.

Inga kommentarer: