2004-07-14

För få profiler?

Dick Erixon kastar uppgivet ur sig följande:

"Varför har vi så få profiler och dom så många?"

Coach Mike Ditka, fd mycket framgångsrik amerikansk fotbollsspelare och coach, kliver nu fram som republikanernas räddare i Illinois. Deras förra kandidat till senaten tvingades kliva av efter avslöjanden om hans tidigare skiljsmässa. Nu ska alltså Mike Ditka ta hans plats.

I USA är det väldigt vanligt att först bli framgångsrik i en annan bransch och sedan ge sig in i politiken. John Edwards mångmiljonär som skadeståndsadvokat (vicepresidentskandidat), Arnold Schwarzenegger mångmiljonär som skådis (guvernör), Michael Bloomberg mångmiljardär som företagare (borgmästare i New York), och så vidare. Alla är inte rika, men är du framgångsrik i USA så blir du ofta ganska förmögen, nästan oavsett bransch.

Skillnaden mot Sverige, och svaret på Dick Erixons fråga, stavas p e r s o n v a l och möjlighet att påverka som enskild individ.

Vi har många profiler i Sverige också. Jag har kollat på Allvarligt talat där Jasenko Selimovic intervjuat sex intressanta personer. Han är en annorlunda intervjuare som inte ger sig när intervjuoffren försöker pladdra bort frågan. Hur som helst så intervjuar han i ett av programmen Anna Bråkenhielm, VD på Strix. (Jag rekommenderar också starkt intervjun med Janne Josefsson.)

Hon ger ett mycket kompetent intryck och skulle vara mycket värdefull i politiken om några år när hon letar efter en ny utmaning. Bland annat levererade hon den här kängan mot Jasenko Selimovic, när han undrade om hon kände sig utnyttjad på MTG eftersom hon kan få sparken om Strix inte leverar vinst:

"Varför skulle jag göra det? Det är mitt ansvar som VD mot mina medarbetare, att det finns något att göra nästa år också. Annars kunde jag ju jobba på institutionsteater och leva på bidrag och ägna mig åt de fina sakerna."

Jasenko Selimovic är regissör och konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater.

Inga kommentarer: