2004-07-16

Fett dumt

Nu vill regeringen införa en fettskatt på onyttiga matprodukter och möjligen också begränsa reklamen för dem. Jag som tyckte vi hade fett med skatter redan. Det är lika dumt som Göran Persson är fet.
 
Visst finns det ett problem här. Kostnaderna för fetma är stora och tar därmed upp onödiga resurser som skulle kunna användas till bota andra, mindre "lyxiga" sjukdomar. Sjukdomarna i sig är naturligtvis inte ett dugg lyxiga för de som har dem, men att problemet finns beror på en hög levnadsstandard.
 
Att införa ytterligare en skatt för att styra våra liv är helt fel lösning. Ändra istället i vårdsystemet så att våra livsstil påverkar kostnaderna för våra sjukförsäkringar. Lever du ett ohälsosamt liv så går försäkringskostnaderna upp, men om du tränar regelbundet, genomgår regelbundna läkarkontroller osv så går dina kostnader ner. Du kan välja själv istället för att staten ska tvinga dig. Självklart ska det vara konkurrens på försäkringsområdet, och inte vara någon statligt påtvingad försäkring.
 
Idag finns i olika länder mycket intressanta system med liknande försäkringslösningar. Det vanliga reaktionen är att de som har det sämst i samhället skulle drabbas. Så är inte alls fallet. Dessa får fortfarande hjälp men de som klarar sin liv ändå får också göra det.
 
Man kan ju fråga sig varför staten ska stå för sjukförsäkringen när den inte ger oss en livförsäkring, eller försäkrar huset. Är det inte aningen värre att dö eller att huset brinner ner, än att ha ont i ryggen?

1 kommentar:

AndersML sa...

Per Molander, forskningsledare på SNS, skrev en intressant artikel på riskspridningstemat för ett tag sedan.

Den diskuterar inte ditt sista moraliska uttalande, men visar på en del likabehandlingspoänger. Klart läsvärd (särskilt för de som stödjer de moderata tvångs-men-privat-försäkrings-kraven).