2004-07-18

Extra betalt om du söker jobb

Arbetslivsinstitutet föreslår att de arbetslösa som faktiskt söker jobb ska få en belöning i form av höjd a-kassa. Håll i er nu, för det här är troligen den enda gången ni kommer få se mig citera LO-ekonomen Dan Andersson, och samtidigt hålla med honom:
 
"Man ska inte ha extra betalt som arbetslös för att man faktiskt söker arbete."
 
Belöningen man får för att söka jobb är förhoppningsvis ett jobb så småningom. Söker du däremot inte jobb ska a-kassan minskas och ganska kvickt tas bort helt.
 
Årets kanske dummaste kommentar kommer från TCO-utredaren Anna-Stina Elfving. Hon menar att ett sådant belöningssystem kan leda till att de som inte hittar några jobb att söka skuldbeläggs.

Inte hittar några jobb att söka? Va? Det finns alltid jobb att söka! Jobben kanske inte finns precis där man bor och det kan också vara ett riktigt skitjobb, men är man utan jobb får man tyvärr söka även sådant. Behagar man inte jobba med sånt så kan man också glömma a-kassa. Det är inte mer än rättvist mot de som faktiskt jobbar med att tex städa i tunnelbanan. De ska inte behöva betala för att någon inte orkar ta ett likadant jobb utan hellre ligger hemma på soffan.

Inga kommentarer: