2004-07-22

Dags för Europa att göra något

Både Frankrike och Tyskland kämpade med näbbar och glor för att förhindra Irak-kriget. Hade de fått bestämma så hade idag Saddam Hussein inte suttit i fängelset och skrivit kärleksromaner utan istället suttit i sitt palats och skrivit under dödsdomar. Naturligtvis var det inte av kärlek till Saddam de slogs mot kriget, men det spelar mindre roll.

Sedan ett tag tillbaka så pågår en slakt av människor i Sudan, som kanske redan kan kallas folkmord. USAID beräknar att 300 000 människor riskerar att bli dödade innan årets slut om inte något görs. Två miljoner människor påverkas direkt av krisen och de värsta scenarierna pekar på över en miljon döda.

För ett par veckor sedan besökte USAs utrikesminister Colin Powell och FNs generalsekreterare Kofi Annan Sudan för att visa för regeringen att världen inte bara tänker stå och titta på, som i Rwanda.

USA har presenterat en resolution för FNs säkerhetsråd men Kina, Pakistan och Brasilien tycker att FN inte ska lägga sig i olika länders inre angelägenheter. Frankrike som tyckte att FN skulle hantera situationen i Irak, lägger inte många strån i kors för att få säkerhetsrådet att göra något.

Frankrike borde faktiskt vara den drivande kraften eftersom de har en militärbas i Chad, till gränsen mot Darfur där den etniska rensningen pågår. Hittills har Frankrike bidragit med ett flygplan och inga helikoptrar trots att FN begärde sex stycken i mars.

FN har också begärt in 349 miljoner dollar för material men fått in ynka 145 miljoner, varav 130 kommer från USA. Det beror framförallt på snåla bidrag på Spanien, Japan, Frankrike, Italien och Tyskland.

Jag tycker det är ynkligt att se hur världen står och tittar på när mönstrena är så tydliga från händelserna i Rwanda. Nu när USA försöker dra det hela genom FN stöter de på motstånd och lojhet. Vad vill världen att de ska göra för att det ska vara rätt?

Och varför är det USA som måste gå först? Om nu så många klagar på att USA lägger sig i för mycket runt om i världen, varför gör de då inget själva? Varför kan inte Frankrike ta ledningen nu? Varför kan inte Japan eller Tyskland göra det?

Och alla de miljontals människor som demonstrerade mot kriget i Irak, varför demonsterar de inte nu för att få sina regeringar att göra något? Se till att visa hur bra FN kan fungera. Visa USA att världen kan lösa problem utan att USA måste leda arbetet. Visa USA att det bästa är om man kan samarbeta. För varför ska USA bry sig om vad européerna tycker när det ända gör är att gnälla när de inte håller med.

Svenska regeringen är ju som vanligt ett föredöme. Not.

Inga kommentarer: