2004-07-02

Castro vs. Bush

Kubas diktator Fidel Castro ser nu till att göra det mesta av George W. Bushs nya regler mot Kuba. Bush har begränsat resorna för kubaner (mestadels i Florida) till en tvåveckors resa, vart tredje år. Det är inte heller tillåtet att skicka hur mycket pengar som helst till vänner och släktingar på Kuba.

Bush säger att dessa nya regler kommer att öka chanserna till att Fidel Castros regim störtas. USAs mångåriga handelsembargo mot Kuba ska leda till samma sak, enligt amerikanarna.

Tyvärr ger handelsembargot precis motsatt effekt. På Kuba förs en kommunistisk ekonomisk politik och landet skulle ändå ha varit lusfattigt, även utan embargot. Nu kan Castro skylla allt på USA och dessutom få med sig vänstermänniskor runt om i världen. Dessa förenas bland annat i sitt hat mot USA och sin tro på socialism och kommunism. Här finns ett land som representerar det, och dessutom vågar stå upp mot sin granne till supermakt. Det gör att många, i övrigt ganska vettiga människor, blundar för vad Castro utsätter sin befolkning för.

Inga kommentarer: