2004-07-03

Bildt som kommissionär?

Nu lanserar folkpartiet Carl Bildt som ny svensk EU-kommissionär.

Det ska bli intressant att se vad regeringen slutligen bestämmer sig för. Först verkade det som de ville peta Margot Wallström, sen när det blev debatt om det låtsades sossarna som att det skulle bli Margot iallafall. Nu har de försiktigt fört fram Leif Pagrotsky som tänkbar ersättare till Margot. Frågan är var de ska göra av henne om hon inte får fortsatt förtroende.

Margot Wallström är en nagel i ögat på Göran Persson. Nästan oavsett vad han gör av henne så är hon en trolig kronprinsessa till partiordförandeposten när Göran kastar in handduken. Även om han skulle skicka henne att bli ambassadör i Långtbortistan (vilket hon säkert skulle vägra) så kan hon göra en storstilad comeback i Sverige när det är dags. Media och folket lär inte glömma henne. Hon slipper då dessutom delta i det vardagliga tjafset på hemmaplan. Det bästa Göran Persson kan göra är nog att ta hem henne.

Borgerligheten verkar som vanligt dansa efter Perssons pipa. De har inte riktigt tydligt (inte ens nu) lanserat Carl Bildt (eller någon annan) som kandidat. Först pratar de lite löst om Carl Bildt och Alf Svensson. Sen verkar de vilja att Margot ska fortsätta. Nu försöker de, i sista sekunden, föra fram Bildt igen. Lite samordning, och genomtänkt taktik skulle inte skada.

Inga kommentarer: